GOD MORGEN: Utvær er et sted du helst bør besøke i fint vær, men havflaten i havnen kan også ligge som et speil. Fyret står som en majestetisk vokter over havnen.
VAKREST I VEST: Utvær er lengst vest i Norge og et sted du bare går om det er fint vær. Men du verden hvor vakkert det er her, en perle i havet.
LUN HAVN: Havna på Utvær er skjermet og trygg, men det kan være en del drag i sjøen ? naturlig nok med tanke på beliggenheten. Innerst i vågen er en liten flytebrygge for besøkende. Det er også enkelte andre kaier som kan benyttes om de er ledige.
GJENGEN: I dag er det ingen fastboende igjen på Utvær, men på sommeren flytter mange av de tidligere beboerne tilbake. De setter sin ære i å gjøre det vakkert og velstelt rundt seg. Til venstre Eva Klausen som kom hit i 1939, som datter av den ...
NORSKEHESTEN: Fra Utvær er det utsikt med det kjente seilingsmerke Alden, også kjent som Norskehesten. Utvær ligger midt i indrefileten av norsk natur.
TIL PARADIS: Det er ikke alle steder veien til Paradis er merket. Den gamle kjøkkenhagen til fyrmesterassistenten ligger lunt til og er blitt kalt Paradis så lenge man kan huske.
SEILINGSMERKE: Fyret på Utvær er et kjent seilingsmerke på Vestlandet, og det er også Norges vestligste fyr. Til høyre ses varden på Håskjær. Her er den enkleste innseilingen.

Paradis i vest: Utvær i Solund

For å komme til Paradis må du ha staket ut en sikker kurs og holde deg til den smale sti – til den smale innseiling. Belønningen er et himmelrike på jorden. Husk bare at du må forbi Likberget for å komme dit.

Vi som ferdes langs kysten opplever mange steder, som alle på sin måte er spesielle. Noen ganger er havnen kun for overnatting, andre ganger finner vi vårt Paradis. Utvær er et av stedene vi har hatt lyst til å besøke, men hver gang vi har vært i farvannet, har det vært uvær. Og av andre som har vært der, har vi fått vite at uvær og Utvær er en dårlig kombinasjon.

Øya Utvær i Solund kommune er det vestligste punkt i landet og Utvær fyr det vestligste fyret. Her er lite som beskytter mot Nordsjøen, og farvannet er en paddemyr hvor en uendelig rekke lunefulle skjær gjør det utrygt og krevende å ferdes for sjøfarende. Det er et farvann som krever mye av navigatøren, det er ikke rom for feilnavigering.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER