Søk i arkivet

Langturseiling

Velkommen til Norges Seilforbunds informasjonsportal for tur- og langturseiling

Planlegger du å dra på seiltur, lang eller kort? Her finner du nyttig stoff og lenker til aktuelle nettsteder. Stoffet er utformet som artikler, men lenkene er kanskje vel så viktige. Dette er lenker hvor du finner fordypningsstoff og også lenker til forretninger og leverandører.

Disse sidene blir bedre om alle bidrar. Innlegg og bidrag kan gis i kommentarspalten for hvert tema. Vi henviser til enkelte leverandører. Andre relevante leverandører vil bli tatt med basert på tilbakemeldinger. 

Spørsmål og kommentarer kan også stilles til  Jan Fredrik Mack på e-post merket med NSF i tittelfeltet.

Stoffet vil bli publisert fortløpende. Denne portalen ble påbegynt i juli 2014.

 

Artikler

Seiling og vakthold

På havet. Døgnet rundt. Vekslende vær. Vekslende trafikk. Landfall. Hvilket utstyr må man forholde seg til? Hvilke prosedyrer bør man følge?

Båt, rigg og seil

Å uttale seg om valg av båt er en risikosport. Båteiere har sterke meninger, og mange elsker sitt siste valg. Heldigvis, for båter er kostbare og valget er forhåpentlig begrunnet.

Navigasjon

Mange funksjoner faller i denne kategorien. a) Fastslå posisjon og kurs b) Planlegge og bestemme kurs c) Bruk av kart d) Bruk av pilotbøker e) Se omgivelsene (se også avsnitt om Seiling og vakthold) Dagens løsninger er basert på elektronikk og data. Sol, stjerner, sekstant og papir har i høyden rollen som nødløsning.

Folketrygd og forsikringsordninger

Mange vet det kanskje ikke selv, men de seiler på langtur uten å være fullt dekket ved sykdom og ulykker. Jeg har vært en av dem. Ofte står det bedre til med båten.

Kommunikasjon

The Sky is the limit - bokstavelig talt. Internett bredbånd er mulig via satellitt, men det er fortsatt meget dyrt. I den andre enden av skalaen lever VHF og HF/SSB-kortbølge i beste velgående.

Værmeldinger på havet : Vær og (litt om) is

Så lenge mennesket har seilt på havet har evnen til å lese vær og værtegn stått helt sentralt i sjømannskap.

Strøm ombord

Strøm og lading fremstår ofte som et problemområde for mange langturseilere, kanskje særlig for dem som ikke har en generator ombord. Tradisjonelle blybatterier blir sjelden fullt oppladet og holder ikke lenge. Det behøver ikke være slik.

Sikkerhet ombord

Sikkerhet skapes gjennom kunnskap og dømmekraft understøttet av riktig anvendelse av utstyr. I et riktig samspill utgjør dette godt sjømannskap.

Ankring

I løpet av en typisk jordomseiling på fire år ligger man sannsynligvis mer enn to år for anker. Da bør man i det minste sove godt om natten.

Uhell og sykdom om bord

Uhell skjer, eller man kan ganske enkelt bli syk. Da er du kanskje en uke eller mer fra nærmeste lege eller sykehus. Hva gjør du? Hva bør du ha om bord?

Gå til toppen