Søk i arkivet

Utkikken:Den gamle mannen og havet

Ernest Hemingways roman om den gamle mannen og havet, var en rørende beretning om alderdommen for oss mennesker.

Snart legger 74 år unge Jimmy Cornell ut på en ekspedisjon jorden rundt for å kartlegge helsetilstanden til havene. Vi liker å tenke på havene som evig unge og glitrende vakre, blå flater som omfavner Moder jord. Men slik er det dessverre ikke.

Mye tyder på at uskyldens tid for lengst er forbi også på havene, og at havets helse skranter. Jimmy Cornell har vært aktiv langturseiler i 50 år. Han var opphavsmann til den populære ARC-seilasen, har skrevet en rekke bøker om langturseiling, og han har gjennomført flere jordomseilinger og seilaser i arktiske strøk. Nå er han bekymret.

Det er særlig to forhold som opptar Cornell på ekspedisjonen som har fått støtte fra Unesco: CO2-nivået i havene og mengden av plastpartikler som føres rundt med havstrømmene. Store strømvirvler på verdenshavene samler opp enorme mengder søppel som males ned til små enheter. 

Det verserer rykter om flytende søppelberg på størrelse med Frankrike i Stillehavet ved Hawaii, men ifølge Wikipedia er dette en overdrivelse som det ikke finnes støtte for i satellittbilder fra havene, selv om det finnes skremmende filmer om fenomenet på Youtube. Derimot skal det være påvist små plastpartikler i stort omfang i havene, og en rekke fisk, sjøfugl og havdyr er funnet med plast i magen.

De senere årene har det vært gjort forskning på plastpartiklene i Stillehavet og Atlanterhavet, men lite data er samlet inn fra arktiske strøk. Cornell planlegger å seile til Nordvestpassasjen i sommer, og siden sørover mot antarktiske farvann. Underveis vil han slepe et finmasket nett for å ta prøver av partikkelnivået.

Cornell og hans medseilere bringer også med seg utstyr for å måle CO2-nivået i havet. Ifølge Cornell er økningen i karbonsyre i havene et minst like stort miljøproblem som den såkalte drivhuseffekten i atmosfæren. Surere hav med økte temperaturer tar livet av korallrevene, hevder han.

Seilas har en tradisjon for reportasjer fra jordomseilere. I tiden som kommer vil vi følge Cornell på hans seilas jorden rundt for kartlegge havenes helse. 

Følg med!

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen