Søk i arkivet

Foto:

Seilernes verdenEt nytt perspektiv

Nytt år gir nye muligheter, men arkene er slett ikke blanke. Seiling i Norge har en lang tradisjon, og med tanke på fremtiden har man et godt fundament å bygge på. Fundamentet må imidlertid ikke være til hinder for utviklingen.

Nytt år gir nye muligheter, men arkene er slett ikke blanke. Seiling i Norge har en lang tradisjon, og med tanke på fremtiden har man et godt fundament å bygge på. Fundamentet må imidlertid ikke være til hinder for utviklingen.

Gjensidigestiftelsen rettet i 2013 blikket mot seiling som fritidsaktivitet, og stiftelsen har sett potensialet i hva vi holder på med. De er imidlertid ikke opptatt av plasseringer og medaljer, men av at flest mulig barn og unge skal få utfolde seg med og i sjøen – som starten på en livslang aktivitet med sjøen som base. De har som visjon av at ethvert barn i Norge skal få et aktivitetstilbud, og med Norges lange kyst i mente, vil stiftelsen stimulere til at flere av disse tilbudene skal finne sted der.

Det er nye tanker, nye utfordringer, men ikke minst nye muligheter for seilNorge, for det betyr at seilforeningene må tenke nytt og bevege seg ut av sitt faste mønster for hvordan de mener rekruttering, verdier og hva resultatet av hva de gjør, skal være. Tradisjonelt står regattaseiling sentralt i de fleste seilforeningene i Norge. Målet er at barna skal starte å seile regatta og forbedre seg der. Målestokken er gode resultater, premier og medaljer – helst av internasjonalt kaliber. Da har man lykkes.

Gjensidigestiftelsen har et litt annet perspektiv og vil bruke sine midler til å gi et aktivitetstilbud som ikke nødvendigvis har regattaresultater som mål, men at flest mulig barn blir lykkelige brukere av sjøen – og da gjerne i form og kraft av den miljøvennlige og lærerike formen seiling er. De ønsker også å støtte og skape aktiviteter der det ikke nødvendigvis er foreldrenes pengepung som bestemmer om barna kan være med eller ikke.

Med de drøye tre millionene de har skjenket seilsporten, utfordrer de også det etablerte seilNorge til å se litt annerledes på tilbudene og finne nye veier – og kanskje også se andre verdier i den virksomheten de tilbyr barna.

Å rekruttere barn og ungdom til et livslangt liv med seiling som hobby, er en krevende prosess der mulighetene for både å lykkes og mislykes er mange. Det vet alle som har prøvd. Jeg tror derfor GjensidigeStiftelsens tilnærming og ønske om litt nytenkning på grasrotplanet er en sunn utfordring, som kan gi seilsporten uanete muligheter.

Rundt 100 millioner kroner har stiftelsen allerede skjenket til svømmeopplæring.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen