Søk i arkivet

Foto:

Seilernes verdenEtt år med NOR Rating

Klagene har stilnet. Etter at LYS-systemet ble erstattet av NOR Rating, har ord som «skjønn», «synsing» og «part i saken» forsvunnet fra diskusjonen om måltallenes størrelse og korrekthet. Måltallene som NOR-systemet produserer, er blitt akseptert som eksakt viten, selv om det fortsatt diskuteres om tallene yter alle båtene rettferdighet.

Diskusjon er det fortsatt – det vil det alltid være i dette landskapet der ulike båter skal måles mot hverandre – og de som en gang i tiden sparklet og pusset på buler og utvekster, målte med centimetermål og flyttet på vekter i IOR-tiden, vil kjenne igjen diskusjonen. For nettopp fordi NOR Rating-systemet er ren matematikk, vil enhver endring av båtens data gi seg utslag i måltallet. Flere har skjønt dette, og dermed har det vokst frem et klasseskille mellom dem som optimaliserer båtene sine og dem som ikke gjør det.

– En del av «gamet», mener noen, mens andre mener at NOR Rating med denne effekten beveger seg vekk fra målet om at det skal være en måleregel for det brede lag av seilere.

– Dette gidder vi ikke, sier de, føler seg sjanseløse og lar kanskje være å seile.

En underlighet i respitt-systemene, og det gjelder de fleste, er den beskjedne betydningen seilenes kvalitet har for måltallet. Måltallet blir ikke høyere med et 3DL-seil som er på de samme målene som et panelsydd seil i Dacron – eller for den saks skyld et rullestorseil på samme størrelse.

Seilene er båtens drivende kraft, og selv seilmakrene reklamerer med at støpte, stabile seil er mer effektive enn seil av Dacron. Hvorfor dette ikke reflekteres i respittsystemet der utgangspunktet er at det er seilernes kunnskaper, teknikk, strategi og taktikk som skal være avgjørende – og ikke utstyret – kan man saktens undre seg over.

– Dette er kostnadsdrivende og drepende for interesse, mener de som synes dette inviterer til å kunne kjøpe seg til gode plasseringer.

Jeg har ikke tenkt å mene noe om dette her og nå, men etter et år med et nytt system, er det all grunn til å bringe alle refleksjoner, tanker og synspunkter til torgs, slik at NOR Rating kan utvikle seg til å bli den regelen som gjør at flest mulig synes det er morsomt å seile regatta. Jeg er trygg på at klasseklubben vil bruke vinteren til dette.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen