Søk i arkivet

Foto:

Seilernes verdenMiljøvennlig seiling

Miljøpartiet De Grønne har skapt røre i valgkampen denne høsten. Ikke nødvendigvis fordi de har valgt å seile til valgmøter for å understreke budskapet sitt og vise miljøvennlighet i praksis, men kanskje mest fordi de har valgt å være annerledes enn de andre etablerte partiene. De har satt et aldri så lite støkk i det politiske Norge ved å tenke ut av boksen, og ikke minst fordi de har fått respons for dette og miljøsaken hos et ikke ubetydelig antall velgere. Det kan se ut som om flere partier vil komme til å blø for miljøsaken ved valget 9. september.

Dette kan være et godt signal å fange opp for det etablerte seilNorge, for dersom de to fremtidsforskerne SEILmagasinet har snakket med får rett, må også seilforeninger, klasseklubber og seilforbund tenke ut av boksen dersom seiling, og ikke minst seilsport, skal ha like stor appell i fremtiden som i dag. Det er interessant lesning hva de to forskerne forteller om trender som rår og er under utvikling, og hvilke utfordringer de tror seilsporten vil stå overfor i 2020.

Stadig flere tilbud og opplevelser slåss om folks fritid, og dette fører til større flyktighet med hensyn til hva de velger å være med på. Færre vil binde seg til en livslang hobby, og i stedet for å eie båt, vil de leie dersom tilbud og ikke minst opplevelsen frister. Sosiale medier har pirret menigmanns hug etter å dele opplevelsene, og fremtidsforskerne tror at aktiviteter og opplevelser som kan skape historier som det er verdt å fortelle om, vil ha en fremtid.

For seilforeninger betyr det at de må etablere et tilbud til alle dem som gjerne vil seile, men som ikke vil eie båt selv, og på dette markedet vil de komme til å måtte konkurrere med kommersielle aktører. Du kan allerede i denne utgaven lese om en kommerisell aktør som tilbyr en regatta-liga for seilere uten båt.

Skal seilsportens egne organisasjonsledd være på banen i en slik fremtid, vil det kreve økonomiske midler til investering og et profesjonelt organisasjonsapparat som kan forvalte investeringen og skape inntjening på den. Støtte til investeringer vil neppe komme fra det offentlige eller idrettens organisasjoner. Det vil være næringslivet seilforeningene må alliere seg med, men da må de ha noe å tilby.

Det har de, men det krever nytenkning og kreativitet. At seiling er miljøvennlig, kan bli et av sportens viktigste trumfkort i fremtiden.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen