Søk i arkivet

Foto:

Seilernes verdenRegler og skjønn

I sommer kommer du til å lese om folk som har druknet på sjøen, om fyll og ulykker med båter. Ikke minst kommer du til å lese om små og store problemer ute i det våte element. Det er agurktid for aviser, nettredaksjoner og TV.

Ganske sikkert vil ulykkene bli kommentert av politikere, politi og representanter fra redningstjeneste, interesseforbund, kursholdere og lokale størrelser. Det vil bli skrevet om at det trengs strengere regler, mer kontroll og politi og at nå er grensen nådd.

Sjøen er ikke lenger det fristedet som erfarne turseilere minnes at det en gang var. De tider er ugjenkallelig forbi; vi er blitt langt flere, men like fullt er det nettopp drømmen om dette fristedet de fleste som drar utpå, fortsatt søker etter. Vind, sjø, holmer og skjær og en vei som ikke er staket opp annet enn av sjømerker man må kunne betydningen av, inviterer til nettopp denne følelsen av frihet.

Sjøfolk er vant til å forholde seg til regler – det være seg de skrevne sjøveisreglene eller kappseilingsreglene – eller de uskrevne som handler om holdninger, hensyn, oppførsel og ikke minst sjømannskap. Å ferdes på sjøen handler om kunnskap og erfaring; det er en forutsetning for at man skal kunne opptre på en fornuftig måte der ute; at man skal kunne utvise godt skjønn.

Når det så ropes etter flere lover og regler og dette møter motstand blant seilere flest, handler det om at de føler at den lille gjenværende fliken av frihet blir truet, og at det som dreier seg om uskrevne lover og et sjømannsmessig skjønn, skal bli erstattet av et sett banale, firkantete regler det ikke er mulig å følge. Som for eksempel en foreslått regel om at alle som ferdes i båt skal ha på seg vest – til en hver tid.

Filosofen Einar Øverberget kalle slike regler «skuebrød». De har ingen annen funksjon enn at de skal vise at myndighetene forsøker å gjøre noe. Å følge opp en regel om vestpåbud i enhver båt som er underveis vil være umulig i praksis. Det vil både ha latterlighetens preg over seg og føre til mye dårlig stemning på sjøen. For det er ikke alltid man trenger vest.

– Blir det for mange lover og regler slutter vi å ha respekt for dem, sier Øverberget.

Det beste vi kan gjøre er med andre ord å utvise godt skjønn – slik at vi får beholde nettopp skjønnet som en del av den friheten vi søker gjennom båtlivet.

God sommer!

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen