Søk i arkivet

Meninger

Utkikken: : Mange feil i kartene

Jeg har mange gode minner fra utallige seilturer, men ogsa noen darlige. Vi hadde seilt ut fra Nyksund i Vesteralen. Det blaste en frisk bris. Alle seil var satt pa redningsskøyta R/S 10 «Christiania». Den gamle Colin Archeren pa over 30 tonn knirket og koste seg i bølgene, og viste at hun kunne holde sine seks-syv knop med god bør tvers.

Thor Heyerdahl:: Ikke kunne han svømme, og ikke kunne han seile

Thor Heyerdahl likte seg ikke på havet. Likevel var det havet som skapte ham – et underlig paradoks det er verdt å minne om nå ved hundreårsjubileet for hans fødsel.

Utkikken: : Forby drukning!

Påbud om bruk av redningsvest står nå på den politiske dagsordenen. Arbeiderpartiet ønsker et vestpåbud før sommeren og fremmer nå et forslag om lovendring for Stortinget.

Bestikket: : Intet er lenger så stille som sne...

Er ikke stillhet noe vi alle søker i blant? Stillhet i skogen, pa vidda - og pa sjøen? Roen, den velsignede roen, som vi alle kan lengte etter, og som vi ma ut av by og bygd for a finne? Den vi finner i et skifar, pa en sti eller nar vi setter kjølvann. Den roen som salver sjelen, men som i disse dager er kommet i fare. For hva er det de tenker pa, Erna og Siv, som vil apne land og vann for støy- ende scootertrafikk? Ikke før har vi fatt en ny regjering, før de lar støy, hvin og fart angripe var ellers sa fredelige natur.

Utkikken:: Den gamle mannen og havet

Ernest Hemingways roman om den gamle mannen og havet, var en rørende beretning om alderdommen for oss mennesker.

Utkikken: Nytt år med nye seilere

Seilas starter det nye aret med gladmeldinger til alle seilere.

Bestikket: Den flygende hollender

For er det ikke jernkraft han viser når han med sin forbannelse hengende over hodet styrer inn i rokket uten å vike en tomme, den jernkraft alle havets farende av og til må hente frem, skal de klare å stå han av?

Bestikket: Dødens Triangel

Både forskere og synsere, og ikke minst øyenvitner har opplevd underlige ting i Bermuda-trianglet.

Som å bli født på ny

Klart det var anderledes. Å styre en tusentonner var ikke det samme som å styre en vanlig seilbåt på ti tonn. Alt virket så tungt, ja, nesten dorskt.

JULEREPRISE: BESTIKKET: Bestikket: Min er større enn din...

Hvorfor må noen av oss ha ting som er større enn det andre har? Større hus, større bil – for ikke å snakke om større båt? Sannelig om jeg vet.

JULEREPRISE: BESTIKKET: I jemenittenes land

Da jeg steg i land, var det som å stige inn i et av historiens gravitasjonsfelt. Her hadde sterke sjøfartsnasjoner kriget om strategisk fotfeste for sine skip, til fortrengsel for jemenittene selv.

JULEREPRISE: BESTIKKET: På grunn...

– Jeg fant frem mobiltelefonen og fikk kort etter kontakt med skipperen på RS 147 «Inge Steensland».

JULEREPRISE: BESTIKKET: I tåkeheimen

Men tåken lettet ikke, svullen som som ull stengte den oss fortsatt inne. Vi bestemte oss for å fortsette utaskjærs.

Nyhetsbrev

Søk

Gå til toppen