Søk i arkivet

Meninger

Bestikket: : Intet er lenger så stille som sne...

Er ikke stillhet noe vi alle søker i blant? Stillhet i skogen, pa vidda - og pa sjøen? Roen, den velsignede roen, som vi alle kan lengte etter, og som vi ma ut av by og bygd for a finne? Den vi finner i et skifar, pa en sti eller nar vi setter kjølvann. Den roen som salver sjelen, men som i disse dager er kommet i fare. For hva er det de tenker pa, Erna og Siv, som vil apne land og vann for støy- ende scootertrafikk? Ikke før har vi fatt en ny regjering, før de lar støy, hvin og fart angripe var ellers sa fredelige natur.

Utkikken:: Den gamle mannen og havet

Ernest Hemingways roman om den gamle mannen og havet, var en rørende beretning om alderdommen for oss mennesker.

Utkikken: Nytt år med nye seilere

Seilas starter det nye aret med gladmeldinger til alle seilere.

Bestikket: Den flygende hollender

For er det ikke jernkraft han viser når han med sin forbannelse hengende over hodet styrer inn i rokket uten å vike en tomme, den jernkraft alle havets farende av og til må hente frem, skal de klare å stå han av?

Bestikket: Dødens Triangel

Både forskere og synsere, og ikke minst øyenvitner har opplevd underlige ting i Bermuda-trianglet.

Som å bli født på ny

Klart det var anderledes. Å styre en tusentonner var ikke det samme som å styre en vanlig seilbåt på ti tonn. Alt virket så tungt, ja, nesten dorskt.

JULEREPRISE: BESTIKKET: Bestikket: Min er større enn din...

Hvorfor må noen av oss ha ting som er større enn det andre har? Større hus, større bil – for ikke å snakke om større båt? Sannelig om jeg vet.

JULEREPRISE: BESTIKKET: I jemenittenes land

Da jeg steg i land, var det som å stige inn i et av historiens gravitasjonsfelt. Her hadde sterke sjøfartsnasjoner kriget om strategisk fotfeste for sine skip, til fortrengsel for jemenittene selv.

JULEREPRISE: BESTIKKET: På grunn...

– Jeg fant frem mobiltelefonen og fikk kort etter kontakt med skipperen på RS 147 «Inge Steensland».

JULEREPRISE: BESTIKKET: I tåkeheimen

Men tåken lettet ikke, svullen som som ull stengte den oss fortsatt inne. Vi bestemte oss for å fortsette utaskjærs.

Bestikket:: En seilas i oldtiden

Jeg har vært på en annerledes seiltur. Jeg har seilt på Nilen. Jeg har seilt på vannveien som la grunnlaget for en av verdens eldste sivilisasjoner, kjennetegnet ved faraoenes pyramider, tem- pler og hieroglyfer. Jeg har – for å bruke en klisjé – foretatt meg noe som hører til de hundre ting du bør gjøre før du dør. Å seile med en feluka på Nilen er som å ferdes i en tidsmaskin, tilbake til klassisk oldtid.

JULEREPRISE: BESTIKKET: «Fram» – polarhistoriens dronning

I 2011 var det jubileumsår for Fridtjof Nansen og Roald Amundsen, og i Bestikket i nr. 4 i 2011 stilte Ragnar Kvam jr. spørsmålet: Hvor ville våre to helter vært uten polarskipet «Fram»?

Berserkergang

Da Andhøy satte seg på firehjulingen, etterlot han, selv om han ikke vil innrømme det, de tre gjenværende mannskapene på «Berserk» i en nær umulig situasjon.

Nyhetsbrev

Søk

Gå til toppen