Søk i arkivet

Meninger

Utkikken Med kurs for Volvo Ocean Race

I det du mottar denne utgaven av Seilas, har årets Volvo Ocean Race (VOR) nettopp startet fra Alicante i Spania. Syv båter med ni personer om bord i hver skal seile om kapp rundt jorden frem til slutten av juni neste år. Da går båtene i mål i Göteborg i Sverige etter ca. 40 000 nautiske mil utseilt.

Utkikken: Ustø kurs i Stortinget

«Den som vet hvordan lover og pølser blir lagd, får aldri mer en rolig natts søvn». Den politiske prosessen rundt redningsvest minner en på sitatet fra Tysklands første kansler, Otto von Bismarck.

Utkikken: Mange feil i kartene

Jeg har mange gode minner fra utallige seilturer, men ogsa noen darlige. Vi hadde seilt ut fra Nyksund i Vesteralen. Det blaste en frisk bris. Alle seil var satt pa redningsskøyta R/S 10 «Christiania». Den gamle Colin Archeren pa over 30 tonn knirket og koste seg i bølgene, og viste at hun kunne holde sine seks-syv knop med god bør tvers.

Thor Heyerdahl: Ikke kunne han svømme, og ikke kunne han seile

Thor Heyerdahl likte seg ikke på havet. Likevel var det havet som skapte ham – et underlig paradoks det er verdt å minne om nå ved hundreårsjubileet for hans fødsel.

Utkikken: Forby drukning!

Påbud om bruk av redningsvest står nå på den politiske dagsordenen. Arbeiderpartiet ønsker et vestpåbud før sommeren og fremmer nå et forslag om lovendring for Stortinget.

Bestikket: Intet er lenger så stille som sne...

Er ikke stillhet noe vi alle søker i blant? Stillhet i skogen, pa vidda - og pa sjøen? Roen, den velsignede roen, som vi alle kan lengte etter, og som vi ma ut av by og bygd for a finne? Den vi finner i et skifar, pa en sti eller nar vi setter kjølvann. Den roen som salver sjelen, men som i disse dager er kommet i fare. For hva er det de tenker pa, Erna og Siv, som vil apne land og vann for støy- ende scootertrafikk? Ikke før har vi fatt en ny regjering, før de lar støy, hvin og fart angripe var ellers sa fredelige natur.

Utkikken: Den gamle mannen og havet

Ernest Hemingways roman om den gamle mannen og havet, var en rørende beretning om alderdommen for oss mennesker.

Utkikken Nytt år med nye seilere

Seilas starter det nye aret med gladmeldinger til alle seilere.

Bestikket Den flygende hollender

For er det ikke jernkraft han viser når han med sin forbannelse hengende over hodet styrer inn i rokket uten å vike en tomme, den jernkraft alle havets farende av og til må hente frem, skal de klare å stå han av?

Bestikket Dødens Triangel

Både forskere og synsere, og ikke minst øyenvitner har opplevd underlige ting i Bermuda-trianglet.

Som å bli født på ny

Klart det var anderledes. Å styre en tusentonner var ikke det samme som å styre en vanlig seilbåt på ti tonn. Alt virket så tungt, ja, nesten dorskt.

JULEREPRISE: BESTIKKET Bestikket: Min er større enn din...

Hvorfor må noen av oss ha ting som er større enn det andre har? Større hus, større bil – for ikke å snakke om større båt? Sannelig om jeg vet.

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

Søk

Gå til toppen