Lystbåter må vike for nyttetrafikk

Fikk kraftig bot etter kollisjon med tankskip

Skipperen på «Atalanta of Chester» har høstet kostbar lærdom etter at han under Cowes Week for to år siden forsøkte å presse seg foran baugen på et norsk tankskip. Se video.

Publisert Sist oppdatert

Domstolen i West Hampshire var var ikke nådig mot skipperen av seilbåten som forsøkte å presse seg foran tankskipet «Hanne Knutsen» under Cowes Week regattaen 6. august 2011. Nå får skipper Roland Wilson, som på det aktuelle tidspunkt var løytnant i den britiske marinen, svi på pungen. Etter å blitt kjent skyldig på tre punkter for brudd på de internasjonale sjøveisreglene er han dømt til å betale mer enn 100.000 pund (en million kroner) i bøter og kostnader etter kollisjonen med den 120.000 tonn store norske tankeren på vei mot Southampton.

I sjøforklaringen sa Wilson at han så tankskipet på fem nautiske mils avstand. Ikke desto mindre kom han på kollisjonskurs med skipet, og like før sammenstøtet hoppet et av besetningsmedlemmene på seilbåten i sjøen for å redde seg. Tankskipet traff seilbåten med baugen og mens seilbåten skled langs skutesiden ble riggen hektet i skipets anker og raste i hodet på mannskapet. Mannen som hoppet overbord ble reddet og ingen av mannskapet fikk alvorlige skader.

Roland Wilson ble dømt for ikke å ha holdt nødvendig utkikk og for ikke å ha overholdt vikeplikten for et større skip i trangt farvann og må betale en bot på £3,000, samt dekke kostnader på £100,056.68.