Stena Saga reddet soloseiler

Stena Saga kom til unnsetning da en norsk soloseiler var i havsnød midt i Skagerak natt til lørdag.

Publisert Sist oppdatert

Stena Saga som var på vei mellom Oslo og Fredrikshavn mottok ved 01-tiden lørdag mayday-signaler fra en norsk seilbåt. Det blåste da mellom 12 og 14 m/sek og sjøen var grov, med bølgehøyde på 2.5 - 3 meter i Skagerrak. 

– Vi fikk ingen eksakt posisjon. Mannen kunne bare oppgi at han befant seg i Skagerrak i nærheten av Oslofjorden og ifølge styrmannen som snakket med han virket han desorientert, sa en talsmann for rederiet, Mattias Kjellberg. Et helikopter fant båten ved 03-tiden, men klarte ikke å hente opp mannen fra seilbåten. Med posisjonen avklart kunne passasjerfergen gå i posisjon og forsøke en redningsaksjon herfra. Kl 03.30 var Stena Saga på plass ved havaristen.

La seg til lo for havaristen

– Vi forsøkte å legge oss så vi fikk så smult vann som mulig og sjøsatte vår FRB. Det gikk bra, men vi hadde problemer  med å komme ombord i seilbåten, sa styrmannen Anders Körmark som først kl 0420 lyktes i å borde seilbåten og komme ombord for å lete etter seileren.

Fikk ikke kontakt

– Da hadde vi tutet, lyst og banket på båten i tjue minutter uten å få kontakt. Styrmannen kom ned i båten og fant en mann sovende i forpiggen. Mannen var medtatt og nedkjølt og hadde ikke sko på bena. Vannet sto 40 centimeter i båten. - Vi fikk vekket ham og fikk pakket ham inn i et par tepper, i påvente av at Stena Saga kunne legge seg i lo slik at det var mulig å få ham ombord på Stena Saga, forteller han.

Liten forsinkelse

Seilbåten hadde ingen synlige skader og ble forlatt med roret surret til styrbord slik at den skulle holde sin posisjon noenlunde. Deretter fortsatte fergen reisen til Fredrikshavn dit den ankom en time etter oppgitt rutetid. Den danske sjøredningstjeneste skal senere  forsøke å berge seilbåten. Nordmannen som er i femtiårene har fått hvile ut og skal etter omstendighetene være  i god form.