Fint Færdervær, men solen kan drepe

Norge topper statistikken over hudkreft, og kreftforeningen vil advare seilerne.

Publisert Sist oppdatert

– Føflekkreft er den nest mest vanligste krefttypen for nordmenn mellom 25 og 49 år, og menn over 55 år er ekstra utsatt gruppe, fordi denne gruppen er dårligst til å beskytte seg mot solen, forteller Erik Vigander i kreftforeningen. Han oppfordrer alle seilere til å forsøke å sitte i skyggen, og å bruke solbeskyttelse.

Utsatt målgruppe

Nå er solen snart på sitt sterkeste, og vannets refleksjoner gjør UV-stålingen enda verre, forteller Erik Vigander. Menn over 50 er spesielt sløve, og det gjenspeiles på statistikken. Han mener at nordmenn er spesielt utsatt fordi vi gjerne brå-soler oss de dagene sola skinner. Ekstra utsatt er man om man kommer direkte fra kontoret, og ut i sola før huden har opparbeidet en naturlig beskyttelse.

Mange dødsfall

I 2010 døde det hele 338 av føflekkreft i Norge. Det er over dobbelt så mange som omkommer i trafikken. I 2010 var det 79 drukningsulykker, men kun 14 av disse var fall over bord fra fritidsbåt. Solkrem kan derfor være et like viktig som flytemiddel under Færdern i år.

Fakta fra Kreftforeningen

· Vann reflekterer rundt 30 % av UV-strålene, så det kan bli ekstra intens stråling i båt.

· Både klær, noe på hodet, solbriller og at du smører deg rikelig og jevnt med solkrem, bør høre med som «sikkerhetsutstyr» om bord.

· Bading er ikke så aktuelt i løpet av seilasen, men det er greit å vite at på en halv meters dybde når fortsatt halvparten av UV-strålene oss. Solkrem er derfor viktig både før og etter bading.

· Menn og spesielt de med rødlig hår er de som i størst grad blir alvorlig solbrent.

· Blant de som ikke beskytter seg i det hele tatt i sola er det en overvekt av menn i alderen 45 år og eldre.

· Norge er blant de land i verden som har mest føflekkreft.

· Forekomsten av føflekkreft stiger, spesielt blant menn.

· Adferden vår i sola har betydning helt fra vi er barn og gjennom hele livet.

· Føflekkreft er en kreftform vi vet hvordan vi kan minske risikoen for å få.

· Det er lett å tro at sola ikke tar når det er skyer, men over 90 prosent av UV-strålene kan komme gjennom lette skyer.

Kilder er Kreftforeningens solvaneundersøkelse i 2012 og Kreftregisteret, 2010.

Sjekk ellers Kreftforeningens solvettsider