Søk i arkivet

Antall drukningsulykker har hatt en positiv utvikling siden 70-tallet.
Antall drukningsulykker har hatt en positiv utvikling siden 70-tallet.
UTSATT: Fiske fra mindre båter er et utsatt gruppe, men med flere om bord, og med vest, så blir risikoen redusert.
UTSATT: Fiske fra mindre båter er et utsatt gruppe, men med flere om bord, og med vest, så blir risikoen redusert.

Drukning med åpen buksesmekk er en myte

I Sverige druknet det 23 personer fra fritidsbåter. De fleste var i liten båt uten vest.

HOVEDBILDET: Mann over 50 alene i liten båt uten vest på fisketur er typisk i faresonen.

I Svergie har det i de fem siste årene vært gjennomsnittelig 35 drukningsulykker i forbindelse med fritidsbåter. På begynnelsen av 70-tallet var det årlig over 100 drukningsulykker. I 1971 omkom 118 syklister, og 103 personer druknet fra fritidsbåter. I 2012 omkom 27 syklister, og 23 druknet. Sifferne har fulgt hverandre nedover hele veien, men vanligvis er det litt flere drukningsdødsfall enn sykkeldødsfall, Jonas Ekblad, analytiker ved Transportstyrelsen i Sverige til Dagensbåtliv.se.

Redningsvester fungerer
Av de 23 personene som druknet i Sverige manglet minst 19 av dem flytevest. Åtte av de omkommende kunne trolig overlevd med flytemiddel. Men flytemiddel er ingen garanti for å overleve. Tre eller fire av de druknete hadde på seg flytevest, viser statistikken.

Eldre påvirket fiskere
Drukningsulykker rammer typisk eldre menn som fisker i mindre båter uten vest i alkoholpåvirket tilstand. Halvparten av de som druknet er over 50 år, halvparten av drukningsulykkene skjer i sammenheng med fritidsfiske, og i de fleste tilfeller på innsjøer. Drøyt halvparten har drukket alkohol.

Mindre båter
Det er svært få drukningsulykker i sammenheng med overnattingsbåter. Av de 23 døde omkom 17 stykker fra robåter, eller mindre motorbåter. En person omkom fra en kajakk på havet. To stykker var med i overnattingsbar motorbåt, og to stykker seilte solo i seilbåt.

Lukket buksesmekk
I 2012 var det to stykker som ble funnet med åpen buksesmekk, men i 2011 hvor det druknet 40 stykker var det ingen med smekken åpen, forteller Jonas Ekblad. Ekblad forteller til Dagensbåtliv.se at de fleste ulykker er fra fall fra mindre båter, men i de fleste tilfellene klarer vedkommende å redde seg selv, eller bli reddet av personer om bord. De som faller i sjøen nær lang klarer som regel å komme seg på lang. For å klare å redde seg selv er det en fordel med flyteplagg og klær som ikke hindrer kroppens bevegelser, forteller Lars-Göran Nyström som er Sjösäkerhetsrådets sjef.

Tenk sikkerhet
Lars-Göran Nyström påpeker at det å bruke redningsvest er den beste måten å spare liv på, men det finnes flere enkle tiltak som vil hjelpe. Unngå å dra alene ut i båt. Tenk på hvordan du skal komme om bord igjen om du skulle havne i sjøen. Ta med varme klær. Usynkbare båter øker sjansen for å overleve. Legg mobilen i et vanntett futteral, eller ta med vanntett VHF.

Statistikk
Av de 23 personene som druknet i Sverige i 2012 var tallene følgende:
• Mann, 22 stk
• Over 50 år. 16 stk
• Alene om bord, 14 stk
• Liten båt, 18 stk
• Fiske, 12 stk
• Uten vest, 20 stk


Les hele saken på Dagensbåtliv.se her
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen