Antall drukningsulykker har hatt en positiv utvikling siden 70-tallet.
UTSATT: Fiske fra mindre båter er et utsatt gruppe, men med flere om bord, og med vest, så blir risikoen redusert.

Drukning med åpen buksesmekk er en myte

I Sverige druknet det 23 personer fra fritidsbåter. De fleste var i liten båt uten vest.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDET: Mann over 50 alene i liten båt uten vest på fisketur er typisk i faresonen.

I Svergie har det i de fem siste årene vært gjennomsnittelig 35 drukningsulykker i forbindelse med fritidsbåter. På begynnelsen av 70-tallet var det årlig over 100 drukningsulykker. I 1971 omkom 118 syklister, og 103 personer druknet fra fritidsbåter. I 2012 omkom 27 syklister, og 23 druknet. Sifferne har fulgt hverandre nedover hele veien, men vanligvis er det litt flere drukningsdødsfall enn sykkeldødsfall, Jonas Ekblad, analytiker ved Transportstyrelsen i Sverige til Dagensbåtliv.se.

Redningsvester fungerer

Av de 23 personene som druknet i Sverige manglet minst 19 av dem flytevest. Åtte av de omkommende kunne trolig overlevd med flytemiddel. Men flytemiddel er ingen garanti for å overleve. Tre eller fire av de druknete hadde på seg flytevest, viser statistikken.

Eldre påvirket fiskere

Drukningsulykker rammer typisk eldre menn som fisker i mindre båter uten vest i alkoholpåvirket tilstand. Halvparten av de som druknet er over 50 år, halvparten av drukningsulykkene skjer i sammenheng med fritidsfiske, og i de fleste tilfeller på innsjøer. Drøyt halvparten har drukket alkohol.

Mindre båter

Det er svært få drukningsulykker i sammenheng med overnattingsbåter. Av de 23 døde omkom 17 stykker fra robåter, eller mindre motorbåter. En person omkom fra en kajakk på havet. To stykker var med i overnattingsbar motorbåt, og to stykker seilte solo i seilbåt.

Lukket buksesmekk

I 2012 var det to stykker som ble funnet med åpen buksesmekk, men i 2011 hvor det druknet 40 stykker var det ingen med smekken åpen, forteller Jonas Ekblad. Ekblad forteller til Dagensbåtliv.se at de fleste ulykker er fra fall fra mindre båter, men i de fleste tilfellene klarer vedkommende å redde seg selv, eller bli reddet av personer om bord. De som faller i sjøen nær lang klarer som regel å komme seg på lang. For å klare å redde seg selv er det en fordel med flyteplagg og klær som ikke hindrer kroppens bevegelser, forteller Lars-Göran Nyström som er Sjösäkerhetsrådets sjef.

Tenk sikkerhet

Lars-Göran Nyström påpeker at det å bruke redningsvest er den beste måten å spare liv på, men det finnes flere enkle tiltak som vil hjelpe. Unngå å dra alene ut i båt. Tenk på hvordan du skal komme om bord igjen om du skulle havne i sjøen. Ta med varme klær. Usynkbare båter øker sjansen for å overleve. Legg mobilen i et vanntett futteral, eller ta med vanntett VHF.

Statistikk

Av de 23 personene som druknet i Sverige i 2012 var tallene følgende:

• Mann, 22 stk

• Over 50 år. 16 stk

• Alene om bord, 14 stk

• Liten båt, 18 stk

• Fiske, 12 stk

• Uten vest, 20 stk

Les hele saken på Dagensbåtliv.se her