Jeremy Wyatt i World Cruising Club mener de har gjort det de kunne for å assistere «Modus Vivendi» .
«Modus Vivendi» mistet roret under ARC, men ligger nå trygt i havn på Kapp Verde.

– Gjorde alt det vi kunne

ARC-arrangøren satte hele apparatet i gang da den norske båten «Modus Vivendi» trengte assistanse i Atlanterhavet.

Publisert Sist oppdatert

1. desember mistet Dag Rørslett og mannskapet i «Modus Vivendi» styringen. Det viste seg at roret hadde falt av, og båten tok inn vann. Lekkasjen ble stoppet med en treplugg i rorhylsen, og Rørslett hadde også kontroll på kursen ved hjelp av båtens vindror. Les «Mareritt i Atlanterhavet»

Ingen nødmelding

Samme dag som ulykken skjedde var det kontakt mellom World Cruising Club som arrangerer ARC og «Modus Vivendi». Dokumentasjon fra ARC viser at Rørslett var fornøyd med oppfølgingen, og at alt var under kontroll om bord.

Samme dag kontaktet World Cruising Club Mindelo Marina på Kapp Verde og underrettet dem om situasjonen. Mandag, tre døgn etter at roret falt av, hadde ledelsen i ARC en samtale med Rørslett hvor det ble diskutert diverse løsninger. Rørslett ønsket ikke å sende ut Mayday, noe som kunne ha ført til at mannskapet kunne miste båten.

– Som et resultat av samtalen ble det sendt en e-post til Falmouth Coastguard som videresendte meldingen til MRCC Cape Verdes. Meldingen lød:

– Uten å trenge assistanse i øyeblikket, «Modus Vivendi» har forespurt om muligheter for å få hjelp fra en taubåt når båten nærmer seg Kapp Verde, hvor «Modus Vivendi» ønsker et stopp i Mindelo for å få nytt ror. Mannskapet ønsker ikke å sende ut en nødmeling, men vurderer en Pan-Pan melding, forteller Jeremy Wyatt, sjefen for World Cruising Club.

På det tidspunktet ble forsikringsselskapet kontaktet.

Over 100 e-poster

Tirsdag 4 desember brukte en portugisisk medarbeider over en halv dag på jakt etter agenter og selskaper på Kapp Verde som kunne hjelpe til med å finne en taubåt som kunne hjelpe «Modus Vivendi». Jeremy Watt forteller:

– Hele tiden var vi i kontakt med «Modus Vivendi», marinaen på Mindelo og forsikringsselskapet. For å forbrede møtepunktet mellom taubåten og «Modus Vivendi» ble satillittsenderen om bord omprogramert for å sende posisjonen hver time, i stedet for hver fjerde time.

Onsdag 5. desember var en ansatt på jobb hele kvelden for å sikre at et møte mellom taubåten og «Modus Vivendi» ville finne sted, og World Cruising Club koordinerte arbeidet mellom «Modus Vivendi» og marinaen. World Cruising Club har en liste på over 100 e-poster som ble sendt i løpet av hendelsen.

Rørsletts valg

– Det er en tynn linje mellom fare for båten og fare for mannskapet om bord. Det er skipperens ansvar å sende en Mayday-melding og å aktivisere en nødpeilesender om det er fare for livet om bord. Hadde Dag Rørslett valgt å send en Mayday-melding, ville vi satt i gang en rask evakuering av mannskapet, men med fare for at båten hadde gått tapt. Det ønsket ikke Rørslett. Vi gjorde det vi kunne for å hjelpe både mannskapet og båten, forteller Jeremy Wyatt i World Cruising Club til Seilas.