ARC nedtelling

Havnen fylles med båter klare for å krysse Atlanterhavet. Rapport fra Las Palmas, under to uker før start.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbildet: Med to små uker til start er det nå full aktivitet i ARC-senteret.

I Las Palmas marina ligger det nå rundt 140 ARC-båter – det mangler dermed rundt hundre. Disse båtene kommer trolig fra Sør-Portugal, den spanske Atlanterhavskyst, Gibraltar-traktene, Marokko eller Madeira. I de områdene har værforholdene vært dårlige de siste ukene og mange har ligget og ventet på et bedre værvindu.

Ustabilt vær

Været her i Las Palmas har også lenge vært så som så – meget ustabilt med endel harde regnbyger og vind fra sørvest og lavere temperatur enn normalt. Vanligvis er vinden NØ/NV, solen skal skinne og snitt-temperaturen skal ligge rundt 25-28 grader. De fastboende rister på hodet og vi nyankomne går rundt med kryssende fingre for at forholdene skal bedre seg til starten den 25. november.

Denne uken vil mange båter få sin første ARC sikkerhetskontroll hvor følgende viktige utstyr blir sjekket: Redningsflåte, EPIRB nødpeilesender, redningsvester, nødraketter og bluss, radarreflektor, pumper, nødror, lanterner, mann-over-bord utstyr, festeanordning for batterier, ankre etc.

Sosiale aktiviteter

Samtidig starter ARC en rekke foredrag og seminar i tillegg til masse sosiale aktiviteter for store og små. Blant denne ukes foredrag kan nevnes håndtering av nødsituasjoner ombord, rigg og rigging, ruteplanlegging og værforhold, satelittkommunikasjon, proviantering, mosjon og treningsrutiner ombord m.m.

Endel ARC-seilere sliter med for mange uløste ting og reparasjoner ombord i forhold til tiden som gjenstår. De lokale båthåndverkere, elektrikere, seilmakere og ikke minst båt- og matbutikker gnir seg i hendene og jobber på spreng. Etterpå smiler de hele veien til banken, noe som er temmelig uvanlig i et land med 22 prosent arbeidsløshet og hvor hver annen ungdom er uten arbeid eller ikke er i utdannelse.

21 norske båter er påmeldt il ARC. Du finner listen her

LAS PALMAS: 140 av omlag 240 deltagere har ankommet havna i Las Palmas. Ytterste brygge ligger de største båtene.