Redningsskøytene har hatt mindre å gjøre i sommer, kan det ha noen sammenheng med været?
Flere liv kunne vært spart om alle brukte flytemidler.

Litt færre redningsaksjoner

Redningsselskapets statistikk viser positiv utvikling fra i fjor til i år.

Publisert Sist oppdatert
*

2109 fritidsbåter fikk assistanse og over 5000 mennesker hjelp av redningsskøytene i perioden mai til august. – Sommeren 2012 har vært regnfull, og det var færre på sjøen i år enn årene før. Redningskøytene har hatt over 400 færre oppdrag i sommermånedene mai- august enn året før, skriver Redningsselskapet i en pressemelding.

Alkohol, fart og uten vest

– De fleste oppdragene gjelder båter med motorproblemer, tau i propellen, ankeret som sitter fast, båter som har gått tom for strøm og som har gått på grunn. Det har vært mye dykking, sier skipsfører Magnar Opdal på redningsskøyta «Inge Steensland».

– Mellom fem og ti hendelser i sommer kunne ha blitt fatale, men endte godt. De fleste hadde blandingen av høy fart, alkohol og manglende redningsvest, og det var små marginer som gjorde at det gikk bra, sier skipperen.

Verst på Østlandet

Nesten halvparten av alle fritidsbåter som fikk assistanse av Redningsselskapet fikk det på Østlandet. Området Telemark, Vestfold og Østfold hadde hele 668 tilfeller, mens Buskerud, Akershus og Oslo hadde 404. Telemark, Vestfold og Østfold skiller seg også klart ut når det gjelder bergete fartøy med 13 av 26 i hele landet.

Flyteplagg redder liv


Også personer reddet er over halvparten reddet i området Yttre Oslofjord til Kragerø.

– Vi ser at folk har blitt flinkere i år, men fortsatt er det alt for få som bruker flyteplagg. Liv kunne vært reddet dersom flere brukte flyteplagg, sier Redningsselskapets nye generalsekretær, Rikke Lind. 17 personer omkom i forbindelse med fritidsbåt i første halvår av 2012. Det er tre flere i forhold til året før. Minst 11 av de omkomne brukte ikke redningsvest. Et stort flertall av dødsulykker med fritidsbåt de siste årene har skjedd med åpne båter, RIBer, kajakker eller tradisjonelle passbåter. Hadde flere brukt redningsvest, ville liv vært spart. Det er rundt 200 000 personer i båt som ikke bruker redningsvest.

Når det gjelder nyttefartøy, så er det Finnmark som står klart frem med flest tilfeller av behov for hjelp, men behovet har blitt redusert fra 99 til 84 i sommer.