Til Skagen i Dhow

En 22-fots tradisjonell båt fra Afrika vil vekke oppsikt i sommer.

Publisert Sist oppdatert

Nordsjødykker Marius Eftestol var på utkikk etter en Oselvar, men fant en 22-fots Dhow bygget på Zanzibar i mahogany på Finn.no og slo til. Den 1,5 tonns tunge båten ble fraktet over fjellet på henger, og nå starter første seiltur. Med på turen har han fått med veteranen Peter Noreng som blir skipper på turen etter en kamp stein-saks og papir.

Vi har ikke helt lært oss alle knep, men vi håper å lære under veis. Særlig det å jibbe og slå med seilet blir en utfordring, forteller Eftestol til Seilas.

Eftestol er født og oppvokst i Kenya og føler sterkt for den tradisjonelle båten som bærer det Kenyanske flagget i flyndra.

Nybygget

Dhowen er bygget av tre brødre på øya utenfor Tanzania uten noen form for elektriske hjelpemidler i løpet av 70 dager. Båten ble bygget for sjøfartsfestivalen i Brest i Frankrike for noen år siden, og ble der vist frem av noen vestlendinger. Båten har et effektivt latinerseil, og skroget er smalt i vannlinjen.

– Konseptet er flere tusen år gammelt, men båten er svært velseilende. På mange måter minner det en del om norske tradisjonsbåter, forteller Eftestol.

Tenker sikkerhet

Dhowen er kun 22 fot, men gutta er ikke redde for å krysse Skagerrak i båten. –Vi vil bruke overlevningsdresser. Vi vil også ha en presenning over båten, slik at den ikke vil bli fylt av vann. Videre vil den bli utstyrt med flytemidler, slik at den ikke vil kunne synke, forteller Petter Noreng. Båtens stabilitet kommer fra lasten som blir flyttet til lo, forteller Eftestol. Det er også vanlig å ha bord ut fra dekk hvor mannskapet sitter for å ri ned båten effektivt, forteller båteieren.

Følg med på nett

I løpet av helgen skal båten seile til Stavern. Etter det settes kursen mot Skagen. Gutta vil legge ut rapporter fra turen under veis.

– Vi forsøker å legge ut noe annen hver dag. Disse finner du på min Facebook-side, forteller Peter Noreng.

Første etappe går til Stavern. I dag ble båten vist frem for Seilas i Tønsberg under pøsene regnvær.
Marius Eftestol er vokst opp i Afrika og har kjøpt seg en afrikansk dhow.
Peter Noreng og Marius Eftestol er klare for å krysse Skagerrak.