NAVIONICS: Først, størst og fremdels bra, men utnytter ikke nye iPadens høye oppløsning. Pris: 440 kroner inkludert kart for nesten hele Europa.WaterMap: Kart for Oslofjorden for bare 70 kroner. Appen inneholder også litt havneinfo. Kartene har lav ...
Det er lite som skiller de forskjellige generasjonene iPader fra hverandre. Siste versjon har høyre oppløsning, noe som kan gjøre at sjøkartene blir like skarpe å lese som papirkart.

Flere kartløsninger på iPad

Vi skal navigere fra Svenskegrensen til Kirkenes. Om bord har vi foruten en splitter ny Lowrance-kart samt papirkart en splitter ny iPad nedlastet med kart.

Publisert Sist oppdatert

Apple lanserte i mars en ny iPad, og satte samtidig ned prisen på iPad 2, som vil bli solgt parallelt med den nye og kraftigere versjonen. Vi skal ta med begge versjoner med på lanseringsturen av Havna.com for å teste diverse kartløsninger, og sammenligne disse med kartplotter og sjøkart.

Mange kartløsninger

Nå har også Jeppesen med C-map kastet seg på bølgen med sitt alternativ, Plan2Nav. I tillegg finnes iSailor, Navionics, iNavX og Marine: Oslo Fjord.

En iPad med navigasjonsprogram er et spennende alternativ til en plotter, og pad’en fungerer godt til det meste. Men den har også noen mangler. Lesebrett tåler ikke vann, men det løses enkelt med en vanntett pose. Verre er det med lesbarheten i sollys. iPad fungerer i sol, men ikke så godt som en moderne plotter. Du får heller ikke dempet nattbelysningen tilstrekkelig for nattnavigering.

Ved hjelp av litt ekstrautstyr til iPaden kan du få den til å snakke med båtens elektronikk, og med appen iNavX kan du til og med få AIS i kartet. Skal du derimot ha et stort system, med blant annet radar, vil en iPad bare kunne være et nyttig supplement.

Den billigste kartløsningen, Marine: Oslo Fjord, koster bare 70 kroner, men har dekning bare fra svenskegrensen til Kragerø. Navionics koster 445 og dekker nesten hele Europa, men ikke Danmark.

Prisen faller

iPad 2 koster nå under 3000 kroner, men skal du ha innebygd GPS for navigasjon, må du ut med 4000 kroner. Det er bare 3G-versjonen som har satellittposisjonering. GPS-signalene mottar du uten bruk av mobilnettet. I 3G-versjonen får du også en mulighet for trådløs surfing via mobilnettet. Dette gjør iPad til en god alternativ til å ta med PCen om bord. Med iPad kan du sende e-post og sjekke været. Den nye iPaden starter på under 4000 kroner, men du må ut med nesten 5000 for å få GPS.

Velger du en iPad uten 3G, finnes det muligheter for GPS. Du kan koble en Wi-Fi-sender på båtens NMEA-nettverk, eller kjøpe en løs GPS-antenne som festes til iPadens kontakt. Du vil også kunne få posisjonen med en iPad uten GPS, men dette er basert på signaler fra Wi-Fi, og de er ubrukelige på sjøen.

Høy oppløsning

iPad har også noen andre fordeler fremfor plottere. Skjermen har en fantastisk oppløsning, siste versjon har hele 2048 x 1536 punkters oppløsning, mens en plotter på samme størrelse har 640 x 480 eller 800 x 600 punkter. Det gjør at kartet på iPadene er nesten like tydelige som på papirkaret. Men for å få gleden av den høye oppløsningen, må du ha et skarpt syn. Dersom du må holde lesebrettet på strak arm for å kunne lese, er det lite poeng med den gode skjermen.

Selv om nye plottere er blitt enklere å bruke, er det langt igjen til de er på høyde med iPad. Selv om det er færre funksjoner på en iPad enn på en plotter, er de funksjonene som er, mer tilgjengelige.

Vi har foretatt en rask test av appene Navionics, iSailor, Plan2 Nav, iNavX og Marine: Oslo Fjord, men ingen av disse utnytter iPadens høye oppløsning fullt ut foreløpig. Om du skal kjøpe en iPad for navigering, holder det greit med iPad 2 i dag, men kartleverandørene vil nok oppgradere appene sine.

Den første iPaden er rask i forhold til plottere, men den nye modellen er enda mye raskere. Du beveger kartet rundt helt uten hakk, og zoomingen går lynraskt.

Kraftigere farger

Den nye iPaden har også kraftigere farger på skjermen, noe som gir bedre kontrast. Ifølge dataene skal nye iPad ha lavere lysstyrke enn iPad 2, 321 cd/kvm mot 396 cd/kvm, men vår sammenligning mellom første generasjon iPad mot den nye, virker den nye klarere i bruk utendørs. Men den er langt fra så god som en bra plotter som kan ha lyssyrke opp mot 1000 cd/kvm.

Den nye iPaden kan dimmes mer enn den gamle, men heller ikke den blir mørk nok for nattbruk.

Minimalt strømforbruk

iPad 1 og 2 bruker minimalt med strøm, bare 2 watt, mens den nyeste modellen trekker 4 watt. Den nyeste modellen har dobbel batterikapasitet, noe som gir like lang brukstid. Med batteri kan du ta den med overalt i båten, og batteriet varer en lang dag på sjøen. Når iPaden lader, trekker den 10 watt. Det tar 2,5 timer å lade de gamle utgavene, og litt over 4 timer å lade den nyeste modellen.

Den nye iPaden blir varmere enn versjon 1 og 2.

Alternativer til iPad

Samsung har klart seg best mot Apples iPad med sin Galaxy Tab som bruker Android operativsystem. Billigste Galaxy Tab koster 3500 kroner, og den har mindre skjerm enn iPad. Billigste lesebrett på Elkjøps nettsider er Huawei med 7 tommers skjerm og Android. Denne koster det samme som billigste iPad.

Konkurrentene til iPad har noen fordeler som at det er lettere å kopiere filmer og musikk på dette utstyret, men så langt er det få kartprodusenter som lager gode navigasjonsapper for disse lesebrettene. Navionics har app for Android-telefoner, men foreløpig ikke for Android lesebrett.

INFORMASJON: Nye iPad har en enorm oppløsning på skjermen, hele 2048 x 1536 bildepunkter, 264 bildepunkter per tomme (ppi). Første og annen generasjon har 1024 x 768 (tilsvarende rød ramme), mens en 9-tommers plotter gjerne har 800 x 480 punkter (tilsvarende sort ramme). Kartene viser hvor mye mer informasjon som vises på den nye padda sammenlignet med iPad 2 og plotter.  Desverre utnytter ikke kartprogrammene den nye iPadens muligheter ennå.