Nordpol-seilas på TV i påskeuken

Toffen Thorleifsson og Børge Ousland var de første som seilte rundt Nordpolen på en sommersesong. Nå kommer dokumentarfilmen fra den banebrytende turen på TV.

Publisert Sist oppdatert

I den lille 31 fots trimaranen «Northen Passage» seilte nordmennene gjennom både Nordøst- og Nordvestpassasjen i løpen av en sommersesong i 2010. Det hadde ingen gjort før dem. Turen forløp uten mye dramatikk, men seilerne registrerte at issmeltingen i nord har ført til at dyrelivet har fåt tøffere kår, og at fraværet av sel og isbjørnt var påfallende. Ousland og Thorleifsson var med på hele ekspedisjonen, men det var en eller to mann ombord sammen med dem til enhver tid.

En av de største utfordringene underveis var å tilfredsstille russiske krav til formaliteter, men med gode forberedelser gikk også den delen av turen bra, selv om det ble noen dagers ekstra venting i Murmansk før man kunne starte «The Northern Route» som de siste sesongene også er åpnet for kommersiell skipsfart. Ekspedisjonen startet fra Bygdøynes St. Hans aften 2010 og seilerne avsluttet nøyaktig fire måneder senere på samme sted.

Dokumentaren om «Northern Passage» vises på NRK1 skjærtorsdag kl 20.25. Ousland og Thorleifsson har allerede skrevet bok om ferden. Den kom ut på Gyldendals Forlag før jul, og bearbeides nå i en engelskspråklig utgave.