Polarfest 14. desember

14. desember 2011 er det nøyaktig 100 år siden Roald Amundsen nådde Sydpolen. Dette feires naturlig nok hos nabo Fram-Museet, men også på Norsk Maritimt Museum markeres datoen!

Publisert Sist oppdatert

Museet er kveldsåpent fra 17 til 21 med gratis inngang! Vi anbefaler å reise kollektivt til Bygdøynes denne kvelden (Buss 30). For mer informasjon, se ”Adkomst og parkering” på forsiden av www.marmuseum.no. Ekstraavganger med buss 30 utover kvelden.

Åpent museum og kafé mellom kl 17 og 21:

Inne i museet åpnes utstillingen Cold Recall med Roald Amundsens egne fotografier fra Sydpolsekspedisjonen!  Supervideografen viser Ivo Caprinos ”Med havet som levevei”, og i utstillingen Skipet kan man se 4000 års skipsteknologi og kjøre radiostyrte båter!

Åpen BåtLab med tre tema:

EKSPEDISJON NANOQ

Polareskimoen Avigaq Kristiansen (21) vil være jeger og fangstmann.

Sammen med sin tidligere lærer Hans Reidar Bjelke (50) vil han fremme immateriell kulturarv og dokumentere sine egne framtidsutsikter gjennom en sledereise rundt Arktis. Avigaq har med seg sin 15.000 år gamle kunnskap om å overleve med nål, kniv og hundespann. De fleste urfolkene han besøker lever i en globalisert verden, preget av sterk økonomisk vekst og klimaendringer. I dette seks år lange prosjektet utforskes denne skarpe kontrasten.

SVERDRUP

Bruk av reip fra sjøpattedyr var sentralt i norsk sjøfart helt til 1800-tallet og vi finner slike svordreip i kilder helt tilbake til Ottar på 800-tallet. På utstillingen demonstreres den gamle brokeprosessenhvor tjære og lyse tilsettes for å gjøre reipenemyke og holdbare. I likhet med polarfareren Roald Amundsen og Eivind Astrup samarbeider vi med polareskimoene i Thule.

EDERDUN

Ederdun er et kostbart og tradisjonsrikt materiale som bla er funnet i gravkammeret på Osebergskipet fra 800-tallet. På utstillingen demonstreres harping av ederdun på tradisjonell håndverksmessig med dunharpe. Det blir også mulig å se en ferdig ederdunsdyne med trekk av morbærsilke.