Kraftig vinterstorm i Atlanterhavet

Arrangøren av soloseilasen Transat B to B har lagt om ruta for å begrense skader.

Publisert Sist oppdatert

Transat B to B, eller Back to Brittany er en soloregatta for IMOCA 60 båter fra St Barth i Karibia til Lorient i Frankrike. Båtene som deltar har seilt Transat Jacques Vabre, og som skal ha båten hjem. B to B er også en kvalifiseringsregatta for Vendee Globe som starter neste høst.

Norgesvenn i tet

Det er 28 år gamle Francois Gabart som leder B to B. Han leder med 76,5 nm på Armel Le Cléach i Banque Popolaire. Gabart seiler «Macif», som er den nyeste IMOCA-båten og kom på vannet i våres. Gabart har et sterkt bånd til Norge. Han bor sammen med Henriette Gill fra Stavanger som selv er seiler og journalist, og sammen venter de barn. Gill har skrevet saker også for Seilas. IMOCA-båtene har blitt svært dyre, og det er få som klarer å presse foten innenfor miljøet. Francois Gabart er i toppen av Figaro miljøet, og var med Michel Desjoyeaux på Barcelona World Race der de matte bryte. «Macif» er svært lik Michel Desjoyeauxs båt, tegnet av VPLP – Verdier.

Dirigert lengre syd

Regattaarrangøren har beordret deltagerne å sette kursen mot Kapp Finisterre. Det gir fordeler for båtene lengst syd, mens båtene i nord taper. – Det er bittert, men det eneste riktige, forteller Mike Golding som må belage seg på å seile en lengre vei. Stormen er ekstrem stor, og sjøen vil bli ekstrem. Det er Vincent Riou om bord i PRB og Alex Thomson i Hugo Boss som ligger lengst nord og vil seile i sydkanten av stormen.