Forsvarssjef general Forsvarssjef general Harald Sunde takker skipssjef Tore Pettersen tidligere denne måneden.
«Alta»

–Pass opp for misvisende lanterner

Marinefartøyet «Alta» var nær ved å knuse en seilbåt på fredag. Skipsjefen vil advare andre båter mot seilbåten som fører rød lanterne på styrbord side.

Publisert Sist oppdatert

–Jeg var på vei sydover på vestsiden av Søndre Langåra på fredag kveld. Mot oss kom det to seilbåter side om side, forteller Tore Pettersen, skipssjef på veteranminesveiperen «Alta», på telefon til Seilas.

Med 11 knop

«Alta» er Norges største fartøy bygget i tre. Den 380 tonns tunge skipet holdt en fart på 11 knop. Skipsjef Pettersen la kursen slik at han skulle passere seilbåtene på babord side.

– Når vi nærmet oss seilbåtene som kom for motor så jeg lysene fra salongen. Det avslørte at båten kom i en helt annen retning enn hva jeg hadde trodd. Det jeg trodde var babord side var styrbord. Båteieren må ha montert lanternene helt feil, kanskje snudd glasset i dobbeltlanternen i baugen, forklarer skipsjefen.

Kunne ha knust båten

Da jeg til min forskrekkelse skjønte at båten førte misvisende lanterneføring fikk jeg lagt om kursen slik at vi unngikk kollisjon. Det var en Bavaria seilbåt på ca 40-fot, og den ville blitt knust å ha gått rett ned om jeg ikke tilfeldigvis så lyset fra salongen og skjønte at det var noe feil med lanternene, forteller Pettersen.

Han har seilt siden 1985 og har også vært i båtbransjen. Nå håper han at Bavaria eieren leser dette, og får fikset lanternen før et uhell skjer.