Feil på 60 prosent av VHF-ene

Blant alle VHF-er i klasse D DSC som er testet siden 2006 har rundt 60 prosent feil som gjør at Post- og teletilsynet har forbudt salg av disse i Norge.

Publisert Sist oppdatert

KRITISKE: Reidar Kjelsrud KNBF, Gunnar Larsen, Maritim Radio og Geir Vareberg Post- og Teletilsynet (PT) er bekymret over at et stort antall VHF-er ikke fungere som de skal.Foto: Ole H. Nissen-Lie.

Produsentene skal etter regelen deklarere at de radiosenderne de produserer samsvarer med regelverket. Når det gjelder VHF med klasse D DSC, skal disse samsvare med Radio- og teleterminaldirektivet (R&TTE), som er et felleseuropeisk regelverk. – Når tester viser at et VHF-produkt ikke er i samsvar med regelverket, er dette egentlig et brudd på tilliten som er fundamental i selvdeklarasjonsprosessen, opplyser Geir Vareberg i Post og teletilsynet. Testene det vises til er utført av Nemko Comlab, som utfører de tekniske målingene på vegne av PT.

Vareberg gjør oppmerksom på at man må skille mellom VHF-er som er anskaffet før og etter vedtaket om omsetningsstans trådde trådt i kraft, samt hvorvidt VHF-en er kjøpt i utlandet eller i Norge. –Dersom VHF-en er anskaffet i Norge etter vedtakstidspunktet, er den omsatt ulovlig, og  kjøper kan derfor gå tilbake til forhandleren og få hevet kjøpet. Dersom VHF-en er anskaffet i utlandet etter vedtakstidspunktet, får man eventuelt prøve seg overfor forhandler i utlandet. PT kan være behjelpelig med informasjon og dokumentasjon vedrørende identifiserte mangler, sier Vareberg.

    De som kjøper VHF-en sin i utlandet, bør definitivt gå inn på PTs hjemmesider – under «markedskontroll», og se om PT har testet den aktuelle VHF-en og hva resultatet er. Dersom man kjøper en VHF-radio som ikke er CE-merket eller er stanset i markedskontroll, vil ikke Telenor Maritim Radio tildele lisens til denne radioen, ei heller utstede MMSI. Er VHF-en anskaffet i Norge før vedtakstidspunktet, kan den sees på som et produkt med en mangel i henhold til R&TTE-direktivet. I så fall er det mulighet for at forbrukerkjøpsloven kan benyttes som underlag for et eventuelt heving av kjøp, mener Geir Vargerberg I post- og teletilsynet. Alle resultatene er tilgjengelige på PTs hjemmesider www.npt.no.