Søk i arkivet

Menn og gutter er overrepresentert på båtførerprøven. (arkivfoto).
Menn og gutter er overrepresentert på båtførerprøven. (arkivfoto).

Krav om båtsertifikat en suksess

Under ett år etter at krav om båtførersertifikat ble innført har nesten en av tre i alderen 18-24 år tatt båtførerprøven.

MENN: Tre ganger så mange menn som kvinner har båtførersertifikat, viser undersøkelsen. Arkivfoto fra båtførerkurs i Kroatia 2007/ Linn Krogh Hansen.

Pressemelding;

(Oslo, 23. mars 2011)
Dette viser ferske tall fra en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av InFact på vegne av NORBOAT. Undersøkelsen viser også at over halvparten (57 prosent) av de mellom 18-24 år som ikke har tatt båtførerprøven planlegger å gjøre det.

– Det gleder oss stort å se denne oppslutningen rundt båtførerprøven. Nå får vi en oppvoksende generasjon båtførere med god kompetanse, som forhåpentligvis vil gi oss et trygt og godt båtliv i mange år fremover, sier Olav Akselsen, sjøfartsdirektør.

Kravet om båtførerbevis ble innført 1. mai i fjor, og gjelder for alle som er født etter 1980 og som skal føre en fritidsbåt som er mer enn åtte meter lang eller har mer enn 25 hestekrefter. Bransjeorganisasjonen NORBOAT har fulgt prosessen tett, fra det første forslaget ble lagt fram til et vedtak var på plass.

Menn med høy utdannelse og inntekt dominerer

Tre ganger så mange menn som kvinner har båtførersertifikatet (27,9 prosent mot 8,3 prosent). Samtidig ser vi at de med høy utdannelse og inntekt er overrepresentert i gruppen som har tatt båtførerprøven. Hele 22,5 prosent av de med høyskole eller universitetsutdannelse har båtførerprøven eller høyere maritim kompetanse, mot bare 9,1 prosent av de som kun har fullført grunnskolen. Av de med inntekt over 800.000 har 26,5 prosent denne kompetansen, mot 11,4 prosent av de med inntekt inntil 300.000. Innbyggere på Vestlandet, landsdelen med størst båttetthet, topper skalaen med 24, 3 prosent som har tatt båtførerprøven og nesten 30 prosent som planlegger å ta den.

Båt og politiske holdninger

I undersøkelsen ble respondentene også spurt om politisk tilhørighet, og det mest overraskende funnet er kanskje at FrP-velgerne, som vanligvis ikke er kjent som regelryttere, ser ut til å etterleve krav om båtførerbevis i større grad enn andre. Hele 30 prosent av FrP-velgerne har båtførerbeviset, med god margin til nummer to på listen, som er Høyre-velgerne med 19,5 prosent.

Fortsatt ikke tatt båtførerprøven?
Har du ennå ikke tatt båtførerprøven kan du gjennomføre kurs og eksamen på båtmessen Sjøen for alle, som arrangeres på Norges Varemesse på Lillestrøm fra 18. – 27. mars. - Det er fort gjort å være godt rustet til årets båtsesong sier Erlend Prytz, administrerende direktør i NORBOAT.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen