Glassfiberstaker skal hindre dødsylykker.
Martin Zeiffert i Kystverket viser en av de nye stakene.

Satser på fritidsbåtene

Kystverket merker flere småbåtleder og bytter ut gamle staker og sjømerker med nye og sikrere merker.

Publisert Sist oppdatert

SØRLANDSLEIA: Kystverket har merket leden innaskjærs fra Lyngør til Eydehavn.

En helt ny båtled er siden i fjor blitt merket med tanke på fritidsbåter og feriefolket som ferdes langs sørlandskysten. Fra Lyngør kan nå seile innaskjærs hele veien til Strengereid og Eydehavn. Leden går gjennom Lyngørfjorden, innenfor Gjesøya, Borøya, Tverrdalsøya, Flostadøya og Narestø og til slutt den lille Klokkøya, før den svinger utover til Eydehavn. Leden, som omtales som «Sørlandsleia», er 14 n mil lang og er også merket inn til populære steder som Låddalen på Flostaøya. Flere av stakene i leden er helt nye glassfiberstaker med toppmerke og refleks.

Sikrer beryktet område

Neste større prosjekt blir de beryktede Rakkebåene utenfor Stavern.

– Planen er å merke leden her i løpet av sesongen, informerer fritidsbåtansvarlig Martin Zeiffert i Kystverket, som har stand i Hall D på Sjøen for alle.

Bytter ut lykter

De tradisjonelle jernstengene vil gradvis byttes ut med nye staker i glassfiber. Noen er allerede bytter ut, og målet er at samtlige på sikt skal erstattes.

– Hvert år opplever vi dødsulykker som følge av båter som kolliderer med jernstenger- Ved å bruke kullfiber istedet for jern håper vi å kunne spare noen liv, forteller Zeiffert.

Som et ledd i å gjøre ferdsel på sjøen sikrere skal også de runde lyktene byttes ut med lykter med syv flater. Dette fordi flatene gir bedre refleksjon av lys og radarreflektorer enn de nåværende runde lyktene. De nye lyktene kan sees på Kystverkets stand på Sjøen for alle.

Messegjestene inviteres også til å delta i Kystverkets Quiz, med spørsmål som relevante til deg som skal ta Båtførerprøven eller har lyst til å teste dine maritime kunnskaper.