Strålende mottakelse for «Northern Passage»

På dagen fire måneder setter at «Northern Passage» la ut fra Fram-museet på Bygdøynes, klappet Børge Ousland, Thorleif Thorleifsson, Vincent Colliard og Stas Kostyashkin igjen til kai i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Bildet over: Vincent og Børge kunne begge unne seg en ekte Havannasigar på det siste strekket inn mot Oslo igår.

En håndfull båter møtte «Northern Passage» ved Ildjernet ved middagstider igår, og den lille eskadren la stadig på seg slik at stemningen var høy med flagg og hornmusikk det siste stykket fra Dyna fyr til brygga ved Bygdøynes der ca. 150 mennesker var møtt frem for å ta imot nordpolsseilerne. Her var det varmt gjensyn med familie, venner og fremmøttet sponsorer.

Ekspedisjonsleder Børge Ousland, skipper Thorleif Toffen Thorleifsson og Vincent Colliard som var med fra Point Barrow og hjem var alle ombord da båten klappet til kai, i tillegg til at Stas Kostyashkin som var med båten den første delen hadde tatt turen fra Russland for å møte sine venner ved reisens slutt.

Seilerne på «Northern Passage» fikk oppleve Oslofjorden i sitt vakreste høstvær, en sterk kontrast til været på det meste av den historiske turen der sjømannskap og god planlegging var viktigere enn rekorder. Det ble også tid til forbrødring underveis der karene på «Northern Passage» flere ganger fikk anledning til å møte de russiske seilerne ombord på «Peter 1st» ledet av skipperen Daniel Gavrilov, som også gjennomførte begge passasjene i løpet av sesongen. De kunne begge bistå hverandre underveis, «Northern Passage» fikk et nytt forstag fra «Peter 1», mens sistnevne fikk verdifull isinforfmasjon av

nordmennene.

Børge Ousland benyttet da også anledningen til å invitere mannskapet på «Peter 1st» til gårsdagens fest i KNS klubblokaler på Dronningen, men den russiske båten har motorproblemer og er nå under slep til Arendal, der en annen norsk polarseiler Trond Aasvoll står klar til å hjelpe til.

Festen på Dronningen ble en minneverdig affære der Børge og Toffen delte på å avlevere et morsomt og inspierert kåseri akkompangert av flotte bilder og film. De dvelte særlig ved oppvarmingen av luft- og sjøtemperatur og på den skremmende tilbaketrekningen av dyr- og fugleliv i nord. For dem som er spesielt interesserte anbefaler vi å lese Olav Grindes innsiktsfulle intervju med Nick Hughes, mannen som ga isinformasjon til «Northern Passage» underveis.

«Northern Passage» hadde reservert lokalene til 0200 idag morges, og var ikke festen slutt da, så er vel seilerne der ennå.