God bør mot sydspissen av Grønland
Posisjon 26. september.

God bør mot sydspissen av Grønland

Med god bør gjennom Baffin Bay er det trolig bare fire dagers seilas til neste milepæl for «Northern Passage». Da rundes Grønlands sydspiss.

Publisert Sist oppdatert

Det var viktig for karene på «Northern Passage» å komme kvikt ut fra Pond Inlet, så de måtte høflig takke nei til te ombord hos mannskapet på «Peter 1st». Et tynt islag er i ferd med å legge seg rundt Baffin Island. nattetemperaturen har vært nede i minus 11 og teflonhammeren har vært i bruk for å hakke is av båten. Vinteren er med andre ord i helene på våre venner og det er derfor ingen tid å miste.

De gode nyheter er at det ikke er drivis i området de nå skal seile, men den dårlige nyhetene er at det er mange isfjell som kalver og legger igjen små, nesten usynlige isklumper som flyter laft i vannet. Dette krever ekstra årvåkenhet, særlig i nattemørket, for en kollisjon med is kan få dramatiske følger.

Dersom alt går etter planen mener Toffens gamle TwoStar-kompis Gustave Brun-Lie at «Northern Passage» kan nå vestlandet om ca. to uker og at 16. oktober kan være et aktuelt tidspunkt for det som sikkert kommer til å bli en triumfferd opp Oslofjorden.

Hvem som får plass i rekordbøkene av «Northern Passage» og «Peter 1st» er etter vår mening mindre interessant. Det er ikke etablert noe klart kriterium for en slik rekord. «Peter 1st» forlot Murmansk noen dager før «Northern Passage» og siden fulgte båtene hverandre som skygger, de har bistått hverandre og ankom Pond Inlet med bare timers mellomrom. Heller ikke sies det noe om

graden av motorbruk underveis for hvorvidt en rekord kan registreres satt av et seil- eller motorfartøy.

Punktet for å registrere en arktisk jordomseiing er etter vår mening der kjølvannsstripen for inn- og utgående passasje brytes. For «Northerns Passage» vedkommende blir dette når båten når norskekysten. Da blir det mulig å kalkulere tiden for båtens totale passasje. For fremtidige rekorder må det beregnes et punkt slik man har gjort for Jules Verne trofeet, der start og innkomst registreres ved passeing Ushant på nordvestspissen av Frankrike.