Ved vraket av Roald Amundsens «Maud» i Cambridge Bay
Trygve Rushfeld har bugget to TRT1200. Dette er den siste som ble ferdig i sommer.
Trygve «Rush» Rushfeld går ombord på «Northern Passage» i Pond Inlet.
Mannskapsbytte i Cambrigde Bay. Ibrahim, i midten, går i land, mens Eric Brossier, nr to fra høyre går ombord.
På vei nordover i Prince Regent Inlet, på vei mot Baffin Bay

Gjennom det værste!

«Northern Passage» kom seg smertefritt gjennom det fryktede Bellot stredet og med unntak av ett og annet isfjell synes veien videre rimelig oversiktlig.

Publisert Sist oppdatert

Rapporten fra Børge igår kveld forteller at ekspedisjonen kom gjennom Bellotstredet allrede igår morges etter å ha truffet medstrømmen perfekt. Med ti knops fart over grunnen gikk gjennomfarten over all forventning, selv om det var noe is på det trangeste.

Bellot stredet er et sund på bare 2 km som deler Somerset Island fra Murchison Promontory på Boothia halvøya, det nordligste fastlandet i Nordamerika.  Stredet forbinder Gulf of Boothia og Prince Regent med Peel Sound og Franklinstredet i det candiske arktis. Det første skipet som passerte her var Hudson Bay Companys skip «Alkavik» så sent som i 1937, men det var sjøkaptein William Kennedy som i 1852 var den første europeer som oppdaget stredet da han var på søk etter John Franklins ekspedisjon. Stredet fikk navn etter Joseph René Bellot som som fulgte Kennedy.

Bellotstredet er fryktet for den sterke strømmen her og fordi isfjell fra tid til annen blokkerer det trange sundet.

På sin ferd gjennom Bellotstredet kom «Northern Passage» over en svært isbjørnhann som trolig ventet på at vannet skulle fryse til. Båten la kursen mot land og den digre bjørnen kom tuslende ned i strankanten, bare få meter unna. - En magisk opplevelse å møte Kongen av arktis på så kort avstand, sa Børge.

Kraftis strømsjø med hvirvler av vann og is omga båten, men det nok plass til å manøvrerer mellom isflakene. Dette var dermed det siste hinderet med pakkis i nordvestpassasjen, men det er fremdeles isfjellfare da breene på Baffin Island kontinuerlig kalver og det er små fjell og growlere mange steder.

Nå seiler «Northern Passage» nordover i Prince Regent Inlet på vei mot Baffin Island og Pond Inlet det det igjen er tid for mannskapsbytte. Interessen for å få seile den siste etappen fra Canada og hjem til Oslo med «Northern Passage» har vært overveldende. Seilere fra Norge, Finland, Tyskland, Frankrike, Storbriitannia, USA og Canada hadde meldt sin interesse. Mange av dem hadde svært imponerende seil-CV med både flerskrogserfaring og seiing i artiske strøk på merittlisten.

Mannen som fikk jobben heter Trygve Rushfeld. Han er flerskrogsmann men mange nautiske mil bak seg foruten at han selv har bygd to TRT1200 katamaraner, den siste så sent som i sommer. «Rush» er 48 år og er yrkesmilitær. Han møtte Børge og Toffen på veien nordover norskekysten tidligere i sommer, og kjente godt til prosjektet. «Rush» flyr idag til Canada og vil være på plass i Pond Inlet imorgen ettermiddag.

Samtidig er det klar at den unge fraskmannen Vincent, blir med båten videre, i første omgang til Grønland, men trolig også helt til Oslo der han var på den stemningsfulle starten fra Fram-museet St. Hans aften.