Isbeltet tilbakelagt!

Isbeltet tilbakelagt!

Thorleif Thorleifsson bekrefter per telefon fra Laptevsjøen at «Northern Passage» nå har lagt isen bak seg og er ute i åpent farvann.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha seilt de siste 300 nautiske milene gjennom is og tåke er «Northern Passage» nå endelig ute av isen og har satt kurs rett øst mot Ny-Sibir øyene. De siste døgn har vært svært krevende. Man har seilt nesten som i blinde uten å vite hva som skjuler seg bak neste isflak. Etter å ha karet seg frem tett ved  kysten øst for Kapp Chelyuskin, fant man en åpning i isbeltet og kunne legge ut i åpent hav. Nå beveger «Northern Passage» seg med åtte knops fart i riktig retning.

Spektakulær seiling

Å seile gjennom isen har vært en opplevelse utenom det vanlig. Selv om det var tykk tåke for det meste, hendte det at solen brøt gjennom. Da var det som å seile gjennom et månelandskap, eller et landskap fra en annen planet. Isfjellene og flakene hadde ofte de mest utrolige formasjoner, og noen så ut som skulpturer. Det har vært lite dyr, for det meste Hvalross og sel hvilende på isflakene. Noe sjøfugl har det vært å se, men som i Karahavet, lite tegn til hval.

Trøbbel for konkurrenten

Toffen og Børge har fått bekreftelsen på at at valget av båt har vært klokt. Med et dypgående på bare 41 cm. kunne den lille trimaranen seile mellom isbeltet og land på dybder der andre båter ikke ville slippe til, og konkurrenten, «Peter 1», som en en konvesjonell langkjølt stålbåt stakk for dypt til å seile det samme sporet. Dermed måtte båten forsøke å forsere isen, med rorskader som resultat, og båten søker nå nødhavn ved Tiksin for reparasjon.

Bak tidsplan

Toffen bekrefter at «Northern Passage» ligger noe etter tidsskjema, men med fri seilas i mange dager fremover, er laget optimistiske med tanke på videre fremdrift. Børge advarte imidlertid om at det kan være mer is i vente før man kan legge nordøstpassasjen bak seg for godt.

Storm i vente

Et lavtrykk med mye vind er ventet imorgen, lørdag, men seilerne er klare for å møte ufordringene med vind og bølger. Dessverre skaper det grunne farvannet uvanlig krapp sjø når det blåser og derfor håper man å ha kommet lengt mulig til havs før uværet setter inn. I mellomtiden rapporteres det at alt er bra på «Northern Passage».