Korridor mellom is og kyst

Våre venner i «Northern Passage» er nå inne i en kritisk fase av turen. Tåke og is gjør fremdriften langsom.

Publisert Sist oppdatert

Grønn pil viser posisjonen til «Northern Passage»

Rapport fra ekspedisjonen 17. august kl 19.37.

Det er nå på høy tid med en rapport fra isen, skriver Børge. Vi beveger oss sakte, men sikkert fremover langs kysten. For det meste følger vi konturene av kysten, langs land der det er mindre is. Vi seiler og manøvrerer oss fremover mellom store og små isflak. Noen gang er de ganske nær, men det er områder der det også er et mer åpent farvann.

Vi har vært heldige idag og hatt bra fremdrift, men mot slutten av dagen kom tåken og la seg over vannet. Det gjør seilingen meget utfordrende og vi må ha to mann på vakt til enhver tid, en i baugen som holder utkikk, og en ved roret som kan reagere raskt og styre unna isflakene etter hvert som de dukker opp. For en gangs skyld passer det bra at det er lite vind. Det gir oss bedre kontroll. Nå seiler vi bare i to-tre knop og det går langsomt fremover.

Dette er en spennende fase av ekspedisjonen. Vi har mottatt ferske satelittbilder som har vært analysert av Nick Hughes  ved Istjenesten i Tromsø. Bildene viser en åpning i isen lenger syd og vi håper å nå dette området imorgen. Kommer vi dit i tide vil vi ha funnet gjennom isbeltet. Da vil vi ha kommet gjennom en hindring som lenge har stoppet all skipsfart langs kysten her. 

Akkurat nå er det imidlertid tåken som preger situasjonen. Den skaper en vakker og magisk atmosfære, og vi håndterer kombinasjonen av is og tåke. Naturlig nok hadde det vært bra om vi hadde hatt bedre sikt, men vi har ingen ting å klage over. Kuling ville ha vært mye værre i dette farvannet. Doble vaktskift og lite søvn er en liten pris å betale.

Vi har sett mye hvalross og sel idag. Øverraskende nok har vi ennå ikke støtt på isbjørn, for her er det glimrende jaktforhold for den, med alt livet på isflakene. Hvalrossen grynter og ruller seg på isen. Det er 0 grader både i vannet og i luften.

Konkurrenten «Peter 1» er også på vei gjennom isen og har funnet en passasje. Sist man hadde en posisjon på båten hadde den passert Andreya øya og var på vei mot Peter øya. Etter å ha kommet seg gjennom isen rapporterer båten nå å ha fått skader på skroget og at de må søke havn i Tiksi for reparasjoner.