Langs Sibirkysten og inn i Asia

Børge Ousland rapporterer at alt er vel ombord i «Northern Passage», nå på god vei inn i Asia.

Publisert Sist oppdatert

Oppdatert posisjon 02.39 4. august. 70.22373 bredde, 63.17604 lengde), på vei mot Yamalhalvøya. Dette er Sibir. Da Yugorsky stredet ble passert ble samtidig Europa tilbakelagt. Nå er man i Asia. Alt vel ombord på «Northern Passage», rappoerterer Børge.

Gårsdagens rapport fra «Northern Passage»:

Takket være vårt utmerkede bakkemannskap, væreksperten Marc de Keyserog iseksperten Nick Hughes  mottar vi nå den best oppdaterte informasjon om vær- og isforhold for området vi nå skal seile gjennom.

I går fulgte vi Nick’s råd om å seile gjennom isen øst for Yugorskystredet, nær inngangen til Karasjøen. Det viste seg å være et perfekt valg. Nå seiler vi gjennom et grått og regnfullt Karahav, men i et farvann fritt for is. Øst for oss ligger nå tundraen på Yamalhalvøya.

Vi har registert hvor forskjellig Karahavet er i forhold til Barentshavet som er oppvarmet av Golfstrømmen. Karahavet på sin side har temperaturer som er påvirket av den arktiske isen. Nå som vi stadig er på vei nordover er det merkbart kaldere. Det er et lite prosjekt i seg selv å få på klærne til våre firetimers vakter i en ubeskyttet cockpit. For å stå imot kulden trengs flere lag med ull, hette, overlevelssesdrakt, tykke votter, støvler, redningsvest og en MOB (man over board) alarm.

Når vi er påkledt er vi imidlertid klare for handling!