Posisjon 06.20 29/7 - Rett nord for Kildin Island (Ostrov Kil'din) og 130 km øst for grensen til Norge.
Børge sammen med Victor Boyarski som har vært til uvurderlig hjelp. Bildene fra Børges blogg.
Stas og kjæresten Irina

Underveis mot Alaska!

De tre seilerne på «Northern Passage», skipper Thorleif Thorleifsson, ekspedisjonesleder Børge Ousland og Stanislav (Stas) Kostyashkin ble igår utklarert fra Murmansk, og er nå på vei mot Nordøstpassasjen.

Publisert Sist oppdatert

Bildet over viser Børge og Toffen under vintertrening i Norge. Denne kan komme godt med da det blir betydelig kaldere når gutta kommer inn i isen. Foto: Bjarte Rydland

Igår kveld satte «Northern Passage» kursen ut Murmansk Fjord i medstrøm. Så snart båten er ute i åpent hav skal ruten gjennom Nordøstpassasjen kartlegges.

Oppholdet i Murmansk har vært vellykket på alle måter. Erfaringene med russiske myndigheter har vært positiv. Så lenge de nødvendige prosedyrer ble fulgt og papirer ble fylt ut på riktig måte, var det offisielle Russland samarbeidsvillig på alle måter. Hjelpen fra lokale agenter og rådgivere var imidlertid svært viktig, og Agency Vicaar fra St. Petersburg hadde gjort en solig jobb for å få gjennom tillatelsen til å seile gjennom Nordøstpassasjen, og ikke minst å tilrettelegge oppholdet i Murmansk.

Lørdagens pressekonferanse ombord på verdens første atomdrevne isbryter «Lenin» fra 1957 og som nå er museum, var et høyepunkt. Tre TV stasjoner og syv aviser var representert, det samme var skipperen på NS «Lenin», samt representanter fra Atomflot, tden russiske kystvakten og det norske konsulatet i Murmansk. De norske seilerne ble også invitert til å overnatte på den berømte isbryteren, Toffen fikk skipperlugaren og Børge gjestelugaren der han kunne sitte i den samme stolen som Fidel Castro hadde sittet i tidligere. 

Senere lørdag fikk «Northern Passage» besøk av havnemyndighetene som gikk gjennom alle dokumentene ombord, sjekket at alle kart og pilotbøker var på plass, og at båten var utstyrt med nødvendig sikkerhetsutstyr som redningsflåter, svømmevester etc. Alt ble funnet i god orden og det var da bare å avvente den endelige dokumentet fra Moskva før man kunne forlate Murmansk.

Toffen har besøkt Murmansk Yacht Club, en snodig liten seilforening lokalisert ved en innsjø ikke langt fra Murmansk. Her fantes noen gamle microtonnere, isseilere og noen holdt på å bygge en trimaran basert på utrangerte torpedoer. Ellers var windsurfing og kiting populært til tross for lav vanntemperatur.

Været har nå roet seg etter at en kraftig storm hadde opprørt havet utenfor Murmansk og nordkysten. Seilerne får nå etter hvert oppdaterte israpporter om forholdene lenger nord. Det er stadig mye is som blokkerer Karastredet på grunn av nordavinden, og rundt Kapp Cheluskin. Våre venner planlegger derfor å ta det ganske rolig østover og vente på den første mulige anledning til å komme seg gjennom Karahavet. Vinden vil spille en viktig rolle for den avgjør i hvilken retning isen driver.