Eventyrlig reise gjennom Lofoten
Seilas fikk også tatt sin rortørn
Thorleif (Toffen) Thorleifsson til rors
Gjennom Raftsundet med gennaker
Børge Ousland

Eventyrlig reise gjennom Lofoten

Seilas var med polarseilerne Børge Ousland og Thorleif Thorleifsson fra Svolvær til Tromsø, og kan berette om en eventyrlig seilas.

Publisert Sist oppdatert

Ved midnatt mellom 6. og 7. juli ankom polartrimaranen med franskmannen Vincent Colliard, Ekspedisjonsleder Børge Ousland, skipper Toffen Thorleifsson og Seilas utsendte Tromsø etter å ha seilte de 160 nautiske milene fra Svolvær på 23 timer. Det tilsvarer syv knop i snitt og er ifølge Børge mer enn tilfredsstillende for en fullastet 31-foter.

Gode lenseseil

Da vi forlot Svolvært kl 0100 tirsdag var det frisk sørvestlig bris og overskyet og alt lå vel til rette for en rask etappe til Tromsø. Det var mye platt lens underveis. Det er ikke drømmeføre for en flerskrogsbåt, men ved å feste foten av gennakeren i lo pontong, eller ved å spri fokka tilsvarende fikk vi utmerkete lenseseil som gjorde det mulig å holde god fart også når vinden kom rett aktenfra.

Feiende seilas

Vinden frisknet på gjennom Raftsundet og kraftige fallvinder i den spektakulære Trollfjorden gjorde at besøket for å vise franskmannene denne spesielle turistattraksjonen ble temmelig kortvarig. En feiende seilas gjennom sundet ble det og skipper og ekspedisjonsleder som var opptatt av å spare på utstyret til selve ekspedisjonen sørget for å reve i tide. Rakst gikk det likevel og den tungt lastede trimaranen var stadig oppe i over ti knop, med 16 i loggen som det meste.

Imponerende seilegenskaper

I det hele tatt ble vi imponert over trimaranens seilegenskaper. Foruten at den er en stabil plaform å arbeide på er den myk og behagelig  sjøen. For ikke å snakke om fartspotensialet. Selv med mye vekt ombord kjente man akselerasjonen i vindbygene. Da byksen den fremover som en planende jolle.

Hyppig reving

Sur og regnfull nattseilas, riktignok under midnattsolen et sted bakom skyene, ble erstattet av at sol som trengte gjennom ut på formiddagen tirsdag. Praktfull seiling gjennom et nærmest jomfruelig farvann preget av vill natur uten forstyrrelse av hverken båttrafikk eller særlig bebyggelse. Sortland, Andøya, Vågsfjorden, Senja og Finnsnes ble passert i stor fart og kontrollert seiling. Hypping reving både av storsei og fokk når det frisknet på. Og det gjorde det stadig. Vinden i nord er ustabil og endrer seg fort både i retning og styrke. Derfor ble det jobbet mye med seilene.

Landligge og forberedelser

De neste par dagene blir det landligge i Tromsø med tid for små utbedringer og finpussing av detaljer. Både skipper og ekspedisjonsleder er detaljorientert og det skal ikke stå på båt og utstyr når det gjelder utfordringene som venter. Tromsø er historisk også utgangspunktet for mang en polarespedisjon og byen byr på et innholdsrikt polarmuseum. Herfra går ferden til Kirkenes der 24 år gamle Vincent hopper av for igjen å være med fra Alaska og på resten av turen. Han har lenge hatt et brennende ønske om å få være med og har nærmest ligget på dørmatten hos Børge. Økonomistudenten fra fransk Baskerland er egentlig vindsurfer og fjellklatrer, og som mange av hans landsmenn er han full av eventyrlyst. Dette er prosjektet for ham.

Murmansk er inngangsporten

I Murmansk der «Northern Passage» skal være 21. juli for å klarere inn i russisk farvann, stiller den russike bestingsmannen. Han er viktig, bår av språkmessige og kulturelle grunner. Senere mønstrer også en forretningsmann fra Dubai på. Han har vært på Nordpolen med Børge tidligere er er med å finansier dette prosjektet. Allerede 22. juli kaster seilerne loss. Da skal isforholdene være optimale. - Bra for oss, mindre bra for miljøet, sier Toffen,

Seilas vil følge Børge og Toffen underveis og vil legge ut regelmessig bilder, video og beretninger. Følg med oss.