Vil advarer båtfolk

Forsikringsagent Per Louis Stephensen råder båteiere å lese forsikringspolisen nøye. Ellers kan man ende opp som gjeldsslave.

Publisert Sist oppdatert

Per Louis Stephensen er daglig leder for Marine Insurance Consultant som holder til i Strømstad. De selger forsikringspoliser til båteiere i hele Skandinavia. Stephensen mener at norske forsikringstakere er for opptatt av pris, og dropper å lese forsikringsbetingelsene.

Mangler ansvar

– Folk tror at alle forsikringsselskap har samme vilkår, og dropper å studere avtalene de har inngått. Mange nordmenn tror de har gjort noe lurt, men seiler rundt uten ansvarsforsikring. Det kan bli meget dyrt om de skader andre personer eller gjenstander. I verste fall kan de få millionerstatningskrav og bli gjeldsslaver for resten av liver, sier Stephensen.

For å kjøre bil må man ha ansvarsforsikring, men dette er ingen krav på sjøen. – Har du tegnet forsikring gjennom et norsk selskap, har du med all sannsynlighet også tegnet en ansvarsforsikring, men dette er ingen automatikk om du har valgte en billigere utenlands løsning. Men mange i Norge seiler uten noen form for forsikring over hodet, mener forsikringsagenten.

Lav pris

Å tegne ansvarsforsikring er bare en liten del av forsikringspermien. Som et eksempel vil kan kaskoen på en forsikring koste 1000 euro, mens ansvar bare 150 euro på samme båt. Da vil ansvarspremien både dekke personskade og skade på gjenstander.

Les vilkårene

Det er ikke bare ansvarsforsikringen som skiller vilkårene til selskapene. Sjekk også om båtene er forsikret for regattaseiling, og om den kan brukes hele året. Ikke alle kan ligge på sjøen om vinteren heller. Noen forsikringer vil kun dekke verdien av båten den dagen skaden inntraff, mens andre vil erstatte båten din helt, forteller Per Louis Stephensen.

Allrisk/Taksert Polise er erstatningssummen er lik forsikringssummen, uten trekk av egenandel ved totalforlis, i motsetning til erstatning som er begrenset til markedsverdien på skadetidspunktet. Markedsverdipolisen er mest vanlig i Skandinavia.

Det gjelder for kunden og avpasse verdien på fartøyet etter som årene går, slik at man ikke får en uventet overraskelse med motsatt fortegn, mener forsikringseksperten.

Ønsker langturseilere

Hans favorittkunde er en langturseiler. Her gjelder det forskjellige priser på forskjellige deler av verden/oseaner. På den måten får jeg et godt forhold til kunden. Han kan bare sende meg en tekstmelding om at han skal seile inn i en ny sone, og jeg forandrer prisen, via det selskapet som benyttes til enhver tid. Jeg har nå en kunde i Stillehavet i en 32.fots seilbåt. For ett år i Stillehaver må han betale 1600 euro, og det dekker det meste.