ISAF-representant Stig Hvide-Smith liker ikke utviklingen
16 år gamle Abby Sunderland vil bli verdens yngste jordomseiler
Abby Sunderland er funnet i god behold i det Indiske Hav

Skeptisk til unge rekordsøkere

16 år gamle Abby Sunderland er funnet i god behold, men Stig Hvide Smith i ISAF Counsil liker ikke utvikingen.

Publisert Sist oppdatert

Det synes å ha gått mote i at stadig yngre barn/ungdom vil foreta jordomseiling, gjerne med sine foreldres støtte, sier Stig Hvide Smith til Seilas.

- Dette er en meget uheldig utvikling, og noe som kun kan ende med tragedie til slutt, sier han.

.

- Langdistanseseilas er under gode forhold i seg selv ikke videre farlig, men barn/ungdom er i prinsippet ikke mentalt modne nok for slike ytelser. Enhver fornuftig person kjenner videre til at langdistanseseilas også byr på utfordrende værforhold. Under slike omstendigheter er barn/ungdom særdeles lite egnet for soloseilas, og slike prosjekter blir derfor hasardiøse. Seiling under ekstreme forhold kan være vanskelig nok for erfarne seilere.

Foreldre med erfaring fra seilsporten viser etter mitt skjønn en mangel på respekt ovenfor seiling ved å sende sine barn ut på hasardiøse langdistanseseilaser.

Ettersom slike aktiviteter ikke er formålstjenelige for seiling som aktivitet og idrett vil jeg ta forholdet opp i ISAF for å få et policy statement fra ISAF i forhold til barn/ungdom og langdistaneseilas.

ISAF kan vanskelig nekte foreldre å sende barn ut på åpent hav, men ISAF kan klart tilkjennegi sin oppfatning i forhold til denne uansvarlighet, sier Hvide Smith avslutningsvis.