Ny bok til Båtførerprøven

Ny bok til Båtførerprøven

I slutten av mai kommer «Førerprøven – for båtfolk», som er en ny og omfattende lærerbok for deg som skal ta Båtførerprøven.

Publisert Sist oppdatert

KOMMER SNART: «Førerprøven – for båtfolk».

Forfatter Jon Winge sier om boken at den både egner seg til kurs og selvstudium, samt støttelitteratur for dem som bruker ulike nett-tilbud. Boka, som gis ut av Pegasus forlag, skal også være et oppslagsverk i båtbiblioteket.

Det er også lagt stor vekt på holdninger. – Det hjelper jo lite med kunnskaper, hvis vi ikke forstår hvorfor de er viktige, og hvordan kunnskapene skal brukes til glede for alle som ferdes langs vår fantastiske kyst, sier forfatteren.

Boken er lagt opp etter Sjøfartsdirektoratets fagplan, med følgende tre hovedkapitler: sjømannskap, kart og navigasjon, lover og regler.

Alle disse kravene skal er dekket, og kapittelnummereringen er gjennomgående. For å lette forståelsen, og gi det minimum av kunnskaper som forfatteren og seileren Jon Winge mener båtbrukerne bør ha, har han også utdypet noen emner.

Etter de tre hovedkapitlene finner du kontrollspørsmål, slik at du kan sjekke at du har fått med deg det viktigste. De forbereder deg også på det du vil møte når prøven skal avlegges – og som du ikke minst vil møte i din båthverdag.

Også utenfor Norden

Utenfor Norden (og England) kan du risikere at den norske Båtførerprøven ikke blir akseptert. Den som skal ferdes med fritidsbåt i resten av Europa kan avkreves et ICC-sertifikat (International Certificate of Competence). Det er EUs båtførerprøve som er under innføring i henhold til en FN-resolusjon 40. ICC er mer omfattende enn den norske Båtførerprøven, men i denne boka finner du alt det som ikke er dekket av vårt pensum. Det gjelder særlig tidevann, som jo er aktuelt for deler av kysten vår også, samt en forholdsvis omfattende praktisk prøve.

Førstehjelp og strøm

– Vi har også med kapitler om førstehjelp og båtstrøm. Dette er ikke pensum for Båtførerprøven, men det er viktige temaer. Legen er ofte langt unna på sjøen, og strøm blir stadig viktigere, ettersom så mange gjør seg avhengig av GPS og kartplotter – eller strever med noe så banalt som å få start på motoren.

De fleste trenger dessuten å vite mer om vind og bølger enn det som er pensum – og ikke minst hvordan vi takler dem. Det finner du også i tillegget.

Det er lovpålagt at du skal ha Sjøveisreglene om bord, derfor finner du også dem. Dette er altså boka som har ”alt”.

Enkelhet og bilder

Det er lagt vekt på at alt skal være enkelt og pedagogisk, blant annet ved hjelp av mange illustrasjoner, særlig de instruktive tegningene fra Pål Austnes, hvor mange er laget spesielt for denne boka. Junn Paasche-Aasen som har typografert og tegnet ut boken.

Selv om det viktigste er med i denne boka, så er det mange emner du vil finne grundigere behandlet i annen litteratur, som for eksempel i forfatterens to bøker til Fritidsbåtskippersertifikatet (D5L) ”Kystnavigasjon” og ”Tryggere seilas” (Cappelen Damm). Prisen på boken er forløpig ikke oppgitt.

Bøker og artikler om navigasjons og sjømannskap finner du i vår nettbokhandel her.