100.000 unge må ta båtførerprøven, mener myndighetene
Mange sensorer til båtførerprøven tar ferie i sommer

For få sensorer til båtførerprøven

Norsk Test er bekymret for kapasiteten til å gjennomføre eksamen for de som ønsker å ta båtførerprøven i sommer. Nå vokser strykprosenten.

Publisert Sist oppdatert

Store bilde: Bernt Nilsen (t.v) i Norsk Test er bekymret for eksamenskapasiteten i sommer

Er du under 30 år og ønsker å kjøre båt i sommer? Da er det ikke sikkert at du rekker å få båtførebevis i tide. Interessen for båtførerkurs har eksplodert de siste ukene, melder kursarrangørene. Men nå går det fort mot sommeren, og en del sensorer vil i tiden som kommer ta sommerferie.

–  Vi deler kursarrangørenes bekymring for kapasiteten til å gjennomføre eksamener i sommer. Rundt om i  landet er det 600 sensorer, som ikke vi styrer. I tillegg har vi 350 elektroniske testsentre, sier Bernt Nilsen i Norsk Test, som drifter gjennomføring og utstedelse av båtførerbevisene på vegne av myndighetene.

I fjor falt antallet som tok båtføreprøven med over 20 prosent, fra 18.000 i 2008 til 14.000 i fjor. Norsk Test advarte da mot kapasitetsproblemer i år. Nærings- og handelsdepartementet anslo da de la frem den nye loven om obligatorisk båtførerbevis at dette vil omfatte 100.000 nordmenn under 30 år. Nilsen mener nå at tallet 100.000 er for høyt, og hans prognoser viser at 14.000 vil ta båtførerprøven også i år. Hittil har ca én fjerdedel av antallet myndighetene anslo tatt båtførerprøven.

Sluttet

Folk over 30 år har helt sluttet å ta båtførerprøven etter at det ble klart at kravet om obligatorisk båtførerbevis kun omfatter de under 30 år. En av grunnene til at Nilsen tror at det kan bli trangt om saligheten i eksamenslokalene i sommer, er at strykprosenten nå vokser.

–   Mange unge kaster seg over eksamen uten å ha forberedt seg godt nok. Derfor ser vi at strykprosenten går i været, sier Nilsen til  Båtliv.

Fra midten av april har også utsendelsen av båtførerbeviser til folk blitt forsinket på grunn av askeskyen. Alle bevisene preges og pakkes i Mo i Rana, og postgangen derfra har tatt 14 dager på grunn av stansen i flytrafikken, som nå går normalt igjen.

Ivar Tronsmo i kurset Livredd er blant kursarrangørene som har uttrykt bekymring for eksamenskapasiteten.

– Gledelige nyheter for meg. Jeg har skaffet sensorer i juni og juli og setter opp mange nye datoer framover, sier han.

Bøker

Er du på jakt etter lærebok for båtførerprøven eller annen litteratur om navigasjon og sjømannskap? Kjøp bøker i nettbokhandelen til Båtliv her.