Ny aktør håper å bringe båtførerkurs til flere

Dårlig informasjonsarbeid og opplysning om båtførerbeviset må ta sin del av skylda for at 100.000 fortsatt står uten båtførerbevis mener instruktør Marcus Soknes fra kurssenteret Blow Maritime.

Publisert Sist oppdatert

Bildet over er tatt av Axel Bauer.

- Det er klart at man som båtfører har et ansvar for å ha gyldig sertifisering for å kjøre båt, men mange av de aktuelle er unge og trenger mer informasjon, sier Soknes.

Han tror nemlig ikke folk forstår følgene av å ikke ha båtførerbeviset på plass innen 1. mai.

- Det er flere konsekvenser her. Som Norboat og dagspressen meldte onsdag vil det å føre båt uten gyldig bevis kunne bli bøtelagt eller enda verre, forsikringsselskaper vil fraskrive seg ansvar ved en ulykke. Men det mange foreldre kanskje ikke tenker på er at om man lar barna sine kjøre båt uten førerprøven, er det foreldrene som står ansvarlige som eiere av båten skulle en ulykke inntreffe. Her er det mange ting å sette seg inn i, for både liten og stor.

Soknes forteller at mangelen på informasjon blir tydeliggjort når elevene setter seg i klasserommet.

- Det er mange som får en aha-opplevelse når vi forteller om konsekvensene av å ikke ha gyldig båtførerbevis. Bedre informasjon fra myndighetene hadde hjulpet med dette, og da ville kanskje flere meldt seg på kurs i tide også.

Når så få vet om eller bryr seg om at de må ha båtlappen på plass før de ferdes på sjøen i år blir arbeidet vanskelig.

- Vi kjører båtførerkurs som en bigeskjeft, så vi har ingen store markedsføringsbudsjetter til å hjelpe oss med å spre informasjon om viktigheten av båtførerbevis. Så måten vi har fylt opp våre kurs på er via jungeltelegrafen. Når det gjelder folkeopplysning er ikke det holdbart. Men myndighetene gjør ikke nok og da vil vi ende med lange køer nærmere sommeren.

At det vil utbre seg panikk og kaos blant båtførere som vil ta kurs i siste liten er Soknes forberedt på, men mener at dette kunne vært unngått.

- Vi har kurset om lag 60 stykker hver måned i hele vinter og kunne ha kurset flere om folk hadde hatt informasjonen de trenge og meldt seg på i tide. Men vi tar konsekvensen av at informasjonsarbeidet rundt båtførerbeviset er mangelfullt og jobber aktivt i lokalmiljøene for å informere og kurse de som må ha beviset til sommeren. Jeg tror engasjementet ligger latent hos folk, man må bare vekke det til live.

Selv om kunnskapsnivået blant den aktuelle målgruppen er lavt, kan Soknes rapportere om høy stemning i klasserommet.

- De kursene vi har holdt til nå har vært veldig morsomme, og stemningen har stått i taket. Å ta båtførerprøven er artigere enn man tror.

Blow Maritime har kapasitet til å ta i mot over 1000 kursdeltagere fram mot fellesferien, og er fast bestemt på å snu trenden, å gjøre båtførerprøvekurs til noe lystbetont og ikke et nitrist pliktløp man blir prakket på av overformynderiet.

- Kursene hos Blow Maritime skal skille seg fra det mange forbinder med vanlige førerprøver. Her skal det være gøy å lære om sikkerhet til sjøs, sier Soknes.

                                                                                           

Blow Maritime Kurs er et nytt kurssenter etablert på grunnlag av lang erfaring fra Sjøforsvaret fritids-båtliv og profesjonell seiling. På tross av vår solide og brede erfaring, er vi samtidig ungdommelige i vår formidlingsevne og vi er et ungt og levende kurssenter. Vi har som visjon å gjøre kunnskapen vi formidler så visuell og spennende som mulig, gjennom gode og levende forklaringer, historier fra de syv hav, bruk av teknologiske hjelpemidler og effektiv lærings pedagogikk. Som kursdeltager hos oss kan vi forsikre deg om at du kommer til å få en tryggere følelse og mye mer glede av den tiden du ferdes på sjøen.

 

Klikk her for mer informasjon, eller besøk Blow Maritime på Facebook.