Magdahl deler sine navigasjonskunnskaper

Aksel Magdahl fikk sitt internasjonale gjennombrudd som navigatør i Volvo Ocedan Race. Helgen 20.-21. mars holder han kurs i regattanavigasjon i Oslo-området.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg kommer til å gå gjennom et pensum med alle sider av regattanavigasjon fra basisnivå og opp, og bruke praktiske cases som vi jobber med.

Innholdet blir på et høyt faglig nivå, og det blir ikke spesifikt fokus på å lære programvare eller hvordan man finner frem på kartet. Sentralt står teknikker og tenkemåter rundt navigasjon, og hvordan bruke denne kunnskapen til å vinne regattaer, sier Magdahl.

Magdahl er profesjonell navigatør og har blant annet seilt for Team Academy og Ericsson Racing Team i Volvo Ocean Race. Nå jobber han med flere ulike prosjekter innen sitt fagområde, når han ikke seiler gjør han værruting og research for andre.

- Vi begynner med praktisk meteorologi og kommer inn på instrumenter og programvare der det er relevant. Første dag starter vi med praktiske eksempler som sannsynligvis gir noen aha-opplevelser. Vi går gjennom offshore seilas og stor meteorologi, samt noen viktige teorier for veivalg og bruk av instrumenter og verktøy ombord. Den siste timen begynner vi å jobbe med baneseilasen. Andre dag fortsetter vi med baneseilas og lokal meteorologi, før vi går videre til distanseseilas tilsvarende Færderseilasen somkombinerer det meste fra offshore og

bane, forteller han.

- I meteorologidelene er målet at vi skal forstå hva som skaper vær, og lære å kjenne igjen og bruke viktige værfenomener og skysystemer mens vi seiler. Selvsagt går vi gjennom værruting, men mest den delen som datamaskinene ikke kan ta seg av - altså den delen som ikke reflekteres så godt i værmodellene. Til slutt går vi gjennom distanseseilas tilsvarende Færderseilasen som kombinerer det meste fra bane og offshore og er veldig travel for navigatører, før vi oppsummerer og tar opp emner som har kommet opp underveis og snakker

litt om utstyr og informasjonskilder.

- Er kurset bare for navigatører?

- Nei, alle som er involvert eller interesserte i prosessene rundt navigasjon vil ta med seg mye herfra, men man må minst ha en interesse for navigasjon. Vi vil bruke dataverktøy men kurset er ikke sentrert rundt dette, det er forståelsen som skal fremmes.

- Hvem vil ha mest utbytte av å delta?

- Det er jeg som har lagt opp kurset, så de som har sammenfallende interesser med meg vil nok like det, det vil si all slags seiling, sier Aksel.

- Neida, det blir mye å ta med seg enten man seiler bane eller distanse. De som ikke er så interessert i data, får i det minste et overblikk over hvilke muligheter som finnes i de mest tekniske delene. De som seiler baneseilas vil få stoff om det som ikke presenteres mange steder. Nesten halvparten handler om praktisk vær og meteorologi fra bane til havseilas, mens kanskje en tredjedel går ganske spesifikt på navigatørens rolle, kommunikasjon og dataverktøy. Vi toucher også innom analyse av seildata, da får de minst datainteresserte ta seg en

kaffepause.

- Sted blir bestemt ut fra antall deltakere. Planen er å kjøre fulle dager lørdag og søndag, det må vi for å komme gjennom litt stoff. Aksel sier at han ikke har planlagt kurs på Vestlandet, men at det kanskje er mulig å gjennomføre før sommeren hvis det er interesse for det.

Så om du vil benytte en engangsmulighet til å lære av en av de få navigatørene i verdenstoppen, meld deg på til

navigasjonskurs@gmail.com. Prisen er 2 900 kr for to dager.

Mer informasjon blir tilsendt på mail etter påmelding.

1. dag

Introdusjon

Praktisk meteorologi

Offshore seilas

Teknikker, instrumenter

Fart som våpen

Stor meteorologi

2. dag

Baneseilas

Lokal meteorologi

Distanseseilas

Navigasjonsutstyr og informasjonskilder

Oppsummering og emner som har kommet opp underveis

 

Du kan for øvrig lese vårt intervju med Aksel Magdahl i Seilas nr 2. som snart er i handelen.