Søk i arkivet

«S/Y Anga» mistet masten i Nordsjøen. Fotos: Havariaklubben.
«S/Y Anga» mistet masten i Nordsjøen. Fotos: Havariaklubben.

Mistet masten i Nordsjøen

«S/Y Anga» skal på langtur, men fikk et dramatisk avbrekk da masten falt over bord og tauverket gikk i propellen.

Ann-Helen Maxwell (29) og Eivind Haddeland (34) har en Hunter 36 fra 2008. Paret drømmer om å feire julen i Karibia, og har ikke gitt opp håpet enda.

I Nordsjøen
Mandag i forrige uke passerte paret Lindesnes med retning Skottland. Tirsdagen seiler de i flott vær med lett vind. Onsdag morgen blåser det 8-10 knop. Ved 0500 tiden i det det blir lyst kneler masten uten forvarsel.

Vet ikke hvorfor
Eivind Haddeland forteller på telefon fra Skottland til Seilas at han ikke kan beskrive mastehaveriet i detalj.
– Masten bare bøyde seg, jeg tror det var to-tre meter over dekk. Vi var redde for at masten skulle lage hull i skroget, så vi kappet riggen raskt. Ingen vant eller stag hadde røket.

Uten VHF
– Når masten forsvant var VHFen uten liv fordi antennen forsvant med masten. Tauverk fra riggen viklet seg inn i propellen, så vi var uten motor også. Vi så et skip på horisonten og sendte opp en rakett, uten at det hjalp. Det var ingen dramatikk, og vi holdt roen. Heldigvis hadde vi satellittelefon så vi fikk kalt opp hjelp. Eter åtte timer kom en slepebåt fra Petershead som slepte oss trygt i havn, forteller Haddeland.

God hjelp
Den Skotske redningstjenesten har vært fantastiske. Vi fikk låne telefon og fikk tilgang på internett. De fortalte oss hva vi skulle gjøre og hvem vi skulle kontakte. Hunter har gitt oss god service. I dag kommer en representant fra forsikringsselskapet for å se på båten som er uten rigg, men også uten andre skader.

Gir ikke opp
Sørlandsparet håper fremdeles på en jul i Karibia. Planen er å motre sydover på vestsiden av Storbritannia. I Portsmouth er planen å få på plass en ny rigg. Rekker vi det før høststormene forstetter vi sydover, forteller Eivind Haddeland til Seilas.

Takk til Havariaklubben for bilder.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen