Vil ha førstehjelp inn i båtførerprøven

Vil ha førstehjelp inn i båtførerprøven

Røde Kors ønsker at båtførerprøven, som blir obligatorisk fra 2010, skal inneholde førstehjelpskunnskap.

Publisert Sist oppdatert

BÅTFØRERPRØVEN: Røde Kors mener at den teoretiske delen ikke er nok, men vil også ha førstehjelp på pensum. Arkivbilde fra Båtførerprøve med seilkurs i Kroatia 2007.

Norge har et  høyere antall drukningsulykker i forhold til våre naboland Sverige og Danmark. Nå mobiliserer Røde Kors sine frivillige langs hele kysten og ved elvene for økt satsing på vannredning, skriver Røde kors på sine hjemmesider.

–Røde Kors utfører et viktig redningsarbeid i fjellet og er et selvfølgelig bilde i fjellet. Nå skal hjelpekorpset bli et like selvfølgelig del av bildet ved sjøen, vassdrag og innlandsvann, sier president i Røde Kors, Sven Mollekleiv.

Færre lærer å svømme

– Når Røde Kors ser behov blant sårbare grupper i samfunnet prøver vi å finne ut hvordan vi best kan hjelpe. Vi vet at færre barn og unge lærer å svømme og gjennomsnittlig drukner 110 mennesker årlig i Norge. Hvis Røde Kors kan være med å hindre én drukningsulykke så har innsatsen vår hatt effekt.

30 personer omkom i forbindelse med bruk av fritidsbåter i 2008, og i løpet av de siste ti årene har 318 omkommet i denne sammenhengen. I 216 av disse tilfellene ble det ikke brukt redningsvest, og minst hver tredje var påvirket av alkohol.

Hittil i år er 49 personer omkommet i drukningsulykker i Norge. Det er ti flere enn i første halvår i fjor. Bare i juni måned omkom 13 i drukningsulykker.

Inngå i båtførerprøven

– Antall småbåtulykker og drukningsulykker viser behovet for å styrke de grunnleggende kunnskaper om båtvett, og førstehjelp bør derfor inn som en obligatorisk del av den kommende båtprøven.

Om vi får hver eneste en til å lære førstehjelp samtidig som de tar båtførerprøven er det 50.000 flere som kan hjelpe andre i nærmiljøet sitt. Samtidig mobiliserer Røde Kors sine frivillige over hele landet i den frivillige redningstjenesten, sier Brende.

Båtførerprøven blir obligatorisk i 2010 for alle som er født etter 1980, og som skal føre båter med visse spesifikasjoner. Les om det her: