Pål Bratbak jobber selv i Kystvakten i Norge.
Tøff mot kystvakten
Madonna ble bordet av kystvakten på Barbados.

Tøff mot kystvakten

Pål Bratbak jobber selv i Kystvakten og nektet å godta vilkårene da han selv ble oppbrakt av Kystvakten fra Barbados.

Publisert Sist oppdatert

Pål Bratbak er på langtur sammen med sin kone Pauline Book Bratbak og tre små barn i en First 31.7. Gode kunnskaper er alltid bra å ha. Her er hva Pål Bratbak skrev på båtens blogg i går.

– Vi seiler mot Bridgetown for å klarere inn, det er tidlig formiddag og Pauline har vakten. Hun får øye på en liten fiskebåt og legger kursen godt av båten for å ikke komme i veien. Jeg blir vekket av at hun kommer løpende ned og roper at vi har hektet oss fast i noe fiskeredskap. Jeg gnir søvnen ut av øynene og tenker på propell, ror og vindror. Før jeg rekker å gjøre noe som helst slipper bruket, som ser ut til å være et flytegarn, taket og vi seiler fint videre.

– En stund senere kommer det et hurtiggående mindre fartøy mot oss som jeg raskt ser er et kystvaktfartøy. Vi blir deretter bordet av en offiser som lurer på om vi har passert en fiskebåt og seilt på et garn. Jeg innrømmer det, og vi blir bedt om å følge med inn til Kystvaktbasen. Kystvaktoffiseren snakker om at vi må erstatte garnet og Pauline og jeg forsøker å legge en strategi. Mens vi venter på fiskebåten, forteller jeg at jeg selv er Kystvaktoffiser, har litt greie på fiskeri og viser frem sjøveisreglene for dagsignaler for fiskefartøy, noe fiskebåten ikke førte.

– Når fiskeren ankommer blir vi tatt med til et rom på land for å ha forhandlinger. Vi går, noe uventet for fisker og Kystvakt, hardt, men høflig ut og hevder uskyld. Samtidig er vi engstelige for hva de kan lage av vanskeligheter for oss og innrømmer at vi traff garnet og sier oss villige til å diskutere en deling av det ødelagte garnpanelets kostnader. Kystvaktoffiseren ringer fiskeridirektoratet, havnemyndighetene og ”ministeriet for transport og et eller annet”, og kommer tilbake, til fiskerens store skuffelse, med forslag om at vi skal betale 1/3. Det tilsvarer 133 Barbados dollar. Vi synes litt synd på fiskeren og gir han 200!

Jeg takker offiseren for en rettferdig og korrekt saksbehandling og viser han et bilde av KV Svalbard på internett. Siden hører jeg at Kystvakten fra Barbados driver utstrakt utvekslingsvirksomhet med Kystvakten fra USA, Canada og Storbritannia.