Roar Stigum Olsen
Ikke vekst i grunnstøtinger

Ikke vekst i grunnstøtinger

Nå er det ikke lenger vekst i antall seilbåter som går på grunn, melder TrygVesta. Umerkede undervannsskjær og passering på feil side av stake er gjengangerne blant dem som går på grunn.

Publisert Sist oppdatert

Illustrasjonsfoto Seilas

Det totale skadebildet for fritidsflåten i 2008 er relativt stabilt, melder TrygVesta. Vanlige gjengangere er grunnstøtinger på umerkede undervannsskjær og passering på feil side av stake. Dette gjelder både seilbåter og motorbåter av alle kategorier.

- Felles for disse skadene er at de ofte er dyre å reparere. Slike sammenstøt kan for eksempel gi delamineringer i skroget. Også stadig mer komplekse båtkonstruksjoner og avansert teknologi og utstyr påvirker skadekostnadene, påpeker Stigum Olsen. Han synes likevel ikke det er noen stor grunn til bekymring.

Moderat fart

Tidligere år har seilbåtskadene vist en økende frekvens. Sesongen 2008 viser så langt at dette nå jevner seg ut i forhold til båter uten seil. Men den typiske familiebåten, gjerne en lukket båt som også kan brukes til ferieturer og som normalt føres med moderat fart, har den gunstigste utviklingen når det gjelder forsikringsskader.

- Når en båtskade først har skjedd, er det et økende problem å få utbedret skadene innen rimelig tid i løpet av sesongen, tilføyer Stigum Olsen og peker på at dette er ytterligere en god grunn for båtfolket til fortsatt å vise oppmerksomhet og hensyn.

Mindre båttrafikk

- I årets båtsesong har det vært bedre vær enn vanlig. Gjennom min egen seilas i år og båtprat i båtforeninger og gjestehavner har jeg likevel fått et entydig inntrykk av at båttrafikken i sommer har vært mindre enn de siste par årene. Jeg har ikke statistikk for dette, og om det er dieselprisen som er årsaken blir bare spekulasjoner, men dersom båtbruken i år virkelig har vært redusert, er skadebildet fra årets sesong mindre gunstig enn tallmateriellet viser oss, poengterer Roald Stigum Olsen, som selv har hatt flere ukers egen sammenhengende båtferie.