Multihandicapped skal seile rundt England

Den multihandicappede Hilary Lister legger om en uke ut på sin livs seilas. Da starter seilasen rundt England. Båten manøvrerer hun ved inn og utpust. Tidligere har hun fått sin plass i rekordbøkene etter å ha krysset den engelske kanal og seilt rundt Islae of Wight i en ombygd Soling.

Publisert Sist oppdatert

Hilary Lister er nå 35 år gammel og bor sammen med sin mann og en labradorhund i Canterbury. Etter en sporty barndom med blant annet mye ridning, fikk hun en muskelsykdom som gjorde at hun gradvis mistet funksjonevnen.I mer enn halvparten av sitt liv har hun vært totalt avhengig av hjelp, men da hun i 2003 ble introdusert til seiling ga det henne en ny spirit. I 2005 ble Hilary Lister historisk da hun som den første multihandicapede person greide å krysse den engelske kanal i en ombygd Soling.

Etter en vellykte kryssingen fra Dover til Calais i 2005, etterfulgt av seilasen rundt Isle of Wight i 2007, kom drømmen om å seile rundt de britiske øyer. Ved hjelp av et team på seks personer skal drømmen realiseres. Mandag 9. juni setter hun ut fra Dover i retning vestover kl 06.30.

Hun skal denne gangen seile en Artemis 20 ved hjelp av et system som manøvrerer båten etter hennes inn- og utpust. Hver dag består av korte etapper og hjelpemannskapene vil følge seilingen vie en GPS som sender posisjonen hennes kontinuerlig.

Hver natt blir hun tauet til havn og den påfølgende dag, tilabake til nøyaktig den samme posisjonen som der hun ble hentet.  Hun kommer til å besøke et uttall havner i England, Skotland, Nord Irland, Irland og Wales. I hver havn vil «bakkemannskapene» sette opp leir og spre informasjon om turen, Her vil også publikum får møte den tapre damen.

Turen vil ta 3-4 måneder og eksponere henne for tøffe forhold både i Nordsjøen og Irskesjøen. Hun vil også måtte passere Caledoniankanalen.

Hilary Lister skal seile rundt England i en tilåasset Artemis 20, en 6 meter lang seilbåt med America´s Cup utseende bygt i karbonfiber, men tegnet for å kunne seiles av såvel friske som funksjonshemmede seilere.  Båten er tegnet av Roger Yacht Design og bygd av Vizual Marine som også har brukt mye tid på å utvikle systemer som gjør det mulig for Hilary Lister å seile båten rundt England.

Rogers Yacht Design under commission by Chichester based Vizual Marine.Vizual Marine are the manufacturers of the Artemis 20 and oversee every aspect of the boat builds.

Setet som er utviklet av Vizual Marine isammen med Lister venninne, ingeniøren Vivian Thompson, er et svingbart sete som gjør at Hilary Lister alltid sitter rett i båten og beveger seg med båten. i

- Jeg trenger en båt som gir med tilstrekkelig beskyttelse mot vær og vind uten at jeg er helt innelukket, sier Hilary Lister. - Denne båter fungerer derfor prefekt. En stor del av gleden ved å seile er å kunne leve i takt mewd elementene, sier hun.

Spesifikasjoner:

  • LOA - 6.00 m
  • LWL - 5.60 m
  • Bredde- 1.50 m
  • Dypg. - 1.40 m
  • Dypg. med kjølen trukket opp - 0.80 m
  • Dedpassement - 490 kg
  • Deplasemenet med mannskap på to - 700 kg
  • Ballast - 225 kg
  • Storseil - 15.00 m2
  • Rullefokk - 8.00 m2
  • Asymmetrisk spinnaker - 25.00 m2

Hilary Lister har også etablert en stiftelse, Hilarys Dream Trust, der midlene skal gjøre det mulig for andre med store handicap å realisere drømmene sine ved hjelp av seiling. Penger til denne stiftelsen skal reises i løpet av hennes turne rundt England. Midler til hennes egen seiling kommer ikke fra denne stiftelsen. Den har vært finansiert av sponsorer.