Overleve til havs

Overleve til havs

Steven Callahan overlevde 76 døgn på en liten fem fots gummiflåte i Atlanteren. Les den fantastiske historien i nyutgitt  bok, som du kan bestille i vår nettbokhandel.

Publisert Sist oppdatert

Det er mange dramatiske fortellinger om forlis og sjøfolks kamp for å overleve på flåter eller i livbåter. Men få har klart seg 76 døgn på en liten fem fots gummiflåte i Atlanteren. Steven Callahan overlevde og er blitt verdenskjent for sin bok om dette.

Amerikaneren Steven Callahan er nå 56 år, han er båtkonstruktør og seiler den dag i dag. Men det er som ensom havarist på en liten fem  fots, oppblåst gummiflåte i over to måneder midtvinters i Atlanteren at han er blitt kjent. Og boken om turen er blitt obligatorisk lesning for alle som legger ut på havseilas.

Steven begynte å seile som 16-åring og ble tidlig interessert i havseilas. Han leste Robert Manrys bok om «Tinkerbelle», den lille 13 fots båten som krysset Atlanteren med hell. Stevens drøm noen år senere var å delta i «Mini Transat», soloregattaen over Atlanteren i 6 meters båter. For å kvalifisere til deltagelse måtte han logge en lengre havseilas i en liten båt, alene. Det resulterte i at han krysset Atlanteren i sin lille «Napoleon Solo», en båt han både tegnet og bygget selv. På turen over hadde han med en venn som mannskap, solo-seilasen tilbake gikk over Biskaya til Kanariøyene og derfra mot Vest-India.

450 nautiske mil nord for Kapp-Verde øyene skjer det. Den lille båten blir kastet voldsomt over på siden i en stormsjø. Vannet fosser inn. Steven rekker bare å få med seg en kniv, soveposen og noen småsaker over i gummiflåten. Bagen med nødbluss og raketter, mat og vann ligger i båten som fortsatt flyter, så Steven gjør fast en line til båten og venter på en sjanse til å ta seg om bord igjen når det blir lyst. Men linen ryker, båten og flåten driver fra hverandre. Han er alene på havet og driver sakte mot de karibiske øyene som ligger 1800 n.m. borte.

At Steven overlever og kommer seg helt over til den franske øya Guadeloupe, skyldes hans utrolige evne til å livberge seg ved hjelp av fisk, fugler og å samle det lille regnvannet som falt på flåten. Dette er ikke bare en spennende bok, men en bok til å ta lærdom av!

Boka koster 249 kroner. Du kan bestille "Overleve" i nettbokhandelen til seilas.no. Abonnenter på Seilas får 10 prosent rabatt. Bestil boka og betal med kort her

Forfatter; Steven Callahan

Tittel: Overleve!

Forlag: Flyt

Anmeldt av: Henrich Nissen-Lie