11 døgn over Stillehavet

Katamaranen «Gitana XIII» slo den gamle rekorden med nesten fire døgn da den seilte den klassiske distansen fra San Fransisco til Yokohama på 11 dager 12 minutter og 55 sekunder.

Publisert Sist oppdatert

«Gitana XIII» hadde ikke før satt ny rekord på strekningen New York San Fransisco før Lionel Lemonchois og hans mannskap på ti la ut på ny rekordjakt, denne gangen på den klassiske distansen fra San Fransisco til Yokohama. Baron Benjamin de Rothschilds maxikatamaran gikk i mål utenfor Yokohama i går kveld lokal tid etter å ha seilt den teoretiske distansen 4,482 nm på11 dager 12 minutter og 55 sekunder. Det tilsvarere en snitthastighet på 16.96 knop. Legger man imidlertid til grunn at den utseilte distansen var på 5.616 nm blir gjennomsnittshastigheten hele 21.26 knop. Mens den første distansen indikerer den nordlige sirkelrute representerer den andre ruten båten måtte seile for å oppnå optimale vindforhold på overfarten. Topphastighet underveis ble registrert til 39.7 knop mens beste døgnmål var på 612 nm, tilsvarende 25,5 knop i snitt. «Gitana XIII» slo dermed rekorden til Olivier de Kersauson satt i 2006 med trimaranen «Geronimo» med 3 dager 22 timer 27 minutter og 46 skunder.

«Gitana XIII» blir nå i Yokoham til tidlig i mai. Neste rekordforsøk er Yokohama-Dalian og deretter vil båten forsøke å sette nye rekorder mellom Qingdao, Taipei, Hong Kong og Macao, før båten returnerer til Hong Kong for å seile den tradisjonelle teruten hjem.

Mannskapet på «Gitana XIII»:

Lionel Lemonchois (Skipper / rormann/ vaktkaptein)

Jacques Vincent (rormann / vaktkaptein)

Ludovic Aglaor (rormann/ vaktkaptein)

Cyril Dardashti (trimmer)

Olivier Wroczynski (trimmer /computing manager)

Jean-Baptiste Epron (trimmer / fotograf)

Nicolas Raynaud (trimmer / video manager)

Stefan Fodor (trimmer)

Kojiro Shiraishi (trimmer)

David Boileau (No.2 / trimmer/ansvarlig for dekksutstyr)

Leopold Lucet (No.1 /ansvarlig for forsyninger og medisin)

www.gitana-team.com