Mannskapet i redningshelikopteret
Groupama 3 sammenlignet med en 60-fots trimaran.
Frank Cammas
«Groupama 3» kullseilt

«Groupama 3» kullseilt

Oppdatert: Trimaranen «Groupaman» mistet det ene sideskroget og gikk rundt i natt. Mannskapet er berget. 

Publisert Sist oppdatert

Kl 2343 ut sendte skipperen på «Groupeama» Franck Cammas ut denne meldingen.

– Vi har akkurat kullseilt. Le skrog brakk i to, noe som førte til at skrogenes bærebjelker brakk og båten tippet rundt. Mannskapet er samlet inne i midtskroget på trimaranene. Ingen av oss er skadet. Det er fem til syv meter høye bølger og det blåser 25 til 30 knop. Sjøen bryter og for øyeblikket vil ingen av oss gå ut av skroget.

Posisjonert 140 km øst for havnen Dunedin på New Zealand, Groupama 3 hadde seilt i Stillehavet kun en kort stund. Etter 24 dager i sjøen hadde Groupama en ledelse på «Orange» som holder jorda rundt rekorden, men forholdene var tøffe og skipperen valgte å seile forsiktig. Kun noen timer før kullseilingen sendte skipperen Cammas denne meldingen.

– Vi seiler i grov sjø. Bølgene er på 6 til 7 meter. We kan ikke gå lengre syd fordi der ligger det et værsystem med vind på over 50 knop. Vi vil derfor jibbe, og seile nordover mot New Zealand for å finne bedre forhold. Groupama oppfører seg pent i de tøffe forholdene selv om bølgene er opp mot syv meter. Skrogene går pent gjennom bølgene.

Like etter måtte skipperen ta kontakt med redningstjenesten i Frankrike og New Zealand som utførte en vellykket rednings av mannskapet.

Et fly og to helikoptere var over ulykkestedet tre timer etter kullseilingen. Hele mannskapet ble plukket opp av helikopteret kl 0330 (UT) og sendt til Dunedin på New Zealands sør øy.

Du kan se TV-innslag om hendelsen her.

Du kan lese mer på "Scoop", en New Zealandsk nyhetstjeneste