Battery Brain
batteribanken.
Diodelyset som viser spenningen
Ny båt uten strøm II

Ny båt uten strøm II

Nelson Marine som selger Hanse har vært ombord for å fikse problemene. Dette er feilen de fant.

Publisert Sist oppdatert

Nelson Marine konstaterte at cellene i batteriene var ødelagt og eieren får nå montert helt nye batterier i sin båt. De antydet at batteriene kan ha tatt skade av ekstremt strømforbruk, noe vi benekter. Vi så at spenningen var lav alt ved overtagelse, og vi prøvde å topplade med landstrøm natten før vi dro. Batteribanken bestod av to forbuksbatterier på 110 Ah, et 110 Ah til ankervinsjen og et startbatteri.

Mistet spenning

Mens vi seilte brukte vi strøm til varmeapperat, kjøleboks og GPS. I løpet av dagen falt spenningen så mye at varmeapparatet falt ut. I og med at det var problemer med varmen fra dag en, antok vi at gutta i Tyskland ikke fikk det helt til. Det var ikke før det ble mørk vi antok at det var spenningsfall som var feilen. Da falt instrumentene ut en etter en. Det var for mørkt til å se vindexen og lusene, så vi krysset på  følelsen av båten. Ganske deilig egentlig. Les mer og se bilder fra turen her.

Dårlig kontrollpanel

Alle nye båter har feil, og våre problemer skyldes nok en porsjon uflaks. Eieren og mannskapet var godt fornøyd med båten, og vi fikk seilopplevelser for livet. Hva vi ikke likte var kontrollpanelet i båten hvor et diodelyssystem viser spenningen på strømmen, drivstoff og vann. Systemet fungere sikkert bra om man har erfaringer fra det, men for en som er fersk virker det forvirrende og upresist. Hadde det vært et godt gammaldags voltmeter ombord ville vi nok sett batteriproblemene før vi la ut.

Stor interesse

Ny båt uten strøm er en av vårens mest leste saker på nett. Interessen har vært kjempestor. Vi har fått inn e-poster med folk som selv har opplevd problemer med ny båt, og flk som ønsker å vite hva problemet var. Vi har også fått tips om et produkt som heter ”Battery Brain” en liten boks som hindrer batteriene på å lade seg ut.