Vannskibryggen
Vanntrampolinen er like populær blant barna som blant instruktørene.
Nora og Brage gjør i stand båten sin etter å ha trent "kullseling og snuing" i det varme været.
Instruktør Line Melle rydder båten for vannskitau etter endt økt.
Klar til nok en runde!
Jean Sissener står på vannbrett på første forsøk! Applaus!
Hunterjollene er populære som opplæringsbåter.
OOPS! slapp av, Dette er en helt kontrollert kullseiling, hvor målet er å lære å snu båten ved egen hjelp.
Pernille Ahlgren (13) øver seg på å legge til med motorbåt.
Daglig leder Anniken Murstad sørger for at alle får prøve seg på vannski.
Julie Borge Andersen (11) trives godt på vannski.

Sjøleirmoro med nye joller

Sjøvett, seiling, legge-til-konkurranse og rumperister er hovedingrediensene på Tomm Murstad sjøleir utenfor Sandvika. Nytt av året er at de gamle duettene er byttet ut med helt nye Hunterjoller.

Publisert Sist oppdatert

 Det er ikke så rent få av dagens beste seilere som har tredd sine første skjøter i en av Tomm Murstads VG-joller, Gresvig-joller eller ”dutter” (duetter). Selv om leiren i dag har modernisert seg kraftig siden den tiden da jolleseiling, vannski, og sjøvett var nok til å fylle dagene for sjøglade barn, er fortsatt seilopplæringen en av de desidert viktigste aktivitetene på den populære sommerleiren. 

Allerede første dag får barna utdelt en jolle som er ”deres” gjennom hele uken. De yngste som aldri har seilt før får tildelt en av de gode gamle VG-jollene, mens de noe mer erfarne og de litt eldre får prøve seg i en litt større jolle. Nytt av året er de nye Hunter 146-jollene med rullefokk, som er beregnet på 3-4 personer.

-Valget falt på Hunter 146 fordi disse passer godt til vårt formal, nemlig å tilby ferske seilere en mulighet til å prøve seg med fokk i en jolle som, til tross for at den ikke er noen regattabåt, seiler ganske fort, sier daglig leder Anniken Murstad (34).

Leiren hentet nylig seks nye hvite joller, og både barna og instruktørene er godt fornøyd med nyanskaffelsen.

- Båtene er brede og lette å styre, noe som gjør den ekstra godt egnet som opplærings- og turbåter. De er også enkle å snu hvis man kullseiler, sier instruktør Andres Sissener (18), som sammen med en gruppe elever demonstrere en ”kontrollert kullseiling” for å vise hvor enkelt det er å snu båten igjen. - Det eneste aberet er at man må feste en bøye eller plastkanne oppe i masten for at båten ikke skal tippe helt rundt, ettersom den da blir en god del tyngre å snu, fastslår instruktørene, som synes at dette burde følge med som standardutstyr til jollene.

 

Opp på første forsøk

Ved siden av seilingen er vannskikjøring og brettkjøring en av de mest populære aktivitetene. Julie Borge Andersen (11) er allerede dreven på to-ski, og vil forsøke seg på én ski for første gang. Den enkleste måten å gjøre dette på er ved å starte på to ski, og så slippe den ene skien når man har funnet balansen. Instruktøren trekker henne derfor opp på to ski, og kjører en liten runde, før hun slipper den ene skien like foran leirens vannskibrygge. Julie er flink, og klarer seg bra en god stund. Men så kommer det en liten bølge, og plask!  Ungjenta er likevel fornøyd og bestemmer seg for å prøve flere ganger.

 

Konkurranse motiverer

En av de første tingene man bør lære seg når man skal ut i båt på egenhånd er å legge til bryggen på en forsvarlig måte. Som alt annet er det kun øvelse og atter øvelse som må til for å bli en sikker båtfører. For å motivere barna til bli så flinke som mulig har leiren egen konkurranse med premie til de aller beste. Barna kan prøve så mange ganger de vil, og for å gå videre til finalen må de klare ti poeng av ti mulige. Pernille Ahlgren (13) er på leieren for først gang, og kommer inn til bryggen i rolig og kontrollert tempo. – Fem poeng, roper instruktøren, som påpeker at hun var litt for nær brygga. Hadde Pernille lagt til slik på en hvilken som helst marina eller gjestebrygge ville hun likevel lagt til bedre enn de fleste som ferdes på sjøen. Men her på sjøleiren er instruktørene strenge, og det er helt spesielle kriterier man må oppfylle for å få ti poeng.

-Det hjelper ikke å kjøre inn og ligge stille inntil bryggen. Man skal komme mot brygge i ca 45 graders vinkel og så ligge stille ved bryggen, og faktisk også ha litt å gå på hvis det skulle komme en uventet bølge som dytter båten inntil bryggen, bedyrer en av barna.

Men Pernille og de andre har ingenting i mot å øve seg på å bli enda bedre. Noen av barna synes konkurransen er så artig at de selv begynner å dele ut poeng til hverandre. På denne måten kombineres ferie, sjøvett, lærdom og latter på sjøleiren gjennom hele skoleferien.

 

Er du mellom ti og 15 år som synes dette høres gøy ut, eller har du barn som du mener kunne passe på leiren, kan du lese mer på  www.sjoleir.no. Merk deg at årets leirkurs ble fulltegnet på under en halvtime i fjor høst, så det gjelder å være på plass med påmeldingen med en gang det åpnes for påmelding. All info finner du på nettsiden over.

Se flere bilder ved å klikke på linken under: