Brettseiler krysser det Indiske Hav
Brettet har køyeplass og stuerom til forsyninger.
Riggen må trekkes som på vanlig brett.
Raphaela Le Gouvello
Slik ser et "seilbrett" som skal krysse havet ut.
Reiseruten er laget av Expedition Navigation Systems
Brettseiler krysser det Indiske Hav

Brettseiler krysser det Indiske Hav

Den franske brettseileren Raphaela Le Gouvello planlegger å krysse det Indiske Hav med seilbrett. Distansen hun skal seile er på 3400 nm og hun gjør det alene og uten følgebåt.

Publisert Sist oppdatert

Den franske kvinnen legger ut på den utrolige turen fra Exmout i Vest Australia 5 april til øya Reunion, 3,400 nm mot. Seilbrettet hun bruker er ikke som andre brett idet hun kan klatre gjennom en luke i dekket til en "lugar" der hun kan sove i en køye om natten. Kursen er lagt nord for vestavinden som følger de Roaring Forties. Isteden regner hun med å kunne seile i gunstig syøstlig passatvind og strømmen vil også ta henne i retning av målet mens hun sover. Imidlertid kommer hun til å seile i et trafikkert område, noe som er kjekt om hun skulle trenge hjelp, men et mareritt med tanke på vakthold. La Gouvello seiler uten følgebåt, bortsett fra når hun forlater vestkysten av Australia der det er stor trafikk av fiskebåter.

Planen er å seile i seks til åtte timer hver dag, mens hun resten av tiden kommer til å hvile i lugaren sin. Ettersom hun må stå å seile, blir nattseilas ikke aktuelt og hun vil trenge tiden til å hvile. Le Gouvello har tidligere krysset Atlanterhavet fra Dakar til Guadeloupe i 2000, Stillehavet fra Lima til Tahiti i 2003 og Middelhavet fra Marseille til Tunis i 2002.

Brettet er 7 meter langt, har en bredde på 1.3 m, dypgående på 1.05 m og veier 500 kg. Under normale forhold skal hun kunne holde en snitthastighet på 5 knop under seil og drive 2 knop med strømmen. Det betyr at hun skal kunne seile mellom 60 og 70 nm i døgnet.

En oppblåsbar bag i akterskipet kan aktiveres ved kullseiling og gjør at brettet kan rettes opp også når Le Gouvello befinner seg under dekk. Brettet seiles ellers som et vanlig seilbrett med sele som hjelper henne å holde riggen på plass. Det eneste ekstrautstyret er en line fra selen som et fastgjort til seilbrettet. Selv om brettet kan seile 45 grader mot vinden, vil den normale vindretning på turen til Reunion tilsi rom slør med vinden mellom 90 og 150 grader.

Det er ikke desto mindre et farlig farvann Le Gouvello skal passere. Større båter enn hennes har kommer i vanskeligheter og den berømte seileren Isabelle Autissier måtte reddes av Royal Australian Navy da hun mistet masten og hyttetaket ble revet løs fra dekket under en soloseilas i 1994/95 i en Open 60.